Radar besteedt aandacht aan willekeur in Wmo

Radar | Antoinette Hertsenberg en Fons Hendriks. Foto door Elvin Boer, via AVROTROS.

Burgers moeten nog altijd strijd leveren om in hun gemeente de zorg en ondersteuning te krijgen die ze nodig hebben, blijkt uit een nieuwe uitzending van consumentenprogramma Radar. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bedoeld om mensen die hulp nodig hebben, langer zelfstandig thuis te laten wonen. Maar er gaat nog altijd veel mis, aldus Ieder(in).

Soms verhuizen mensen zelfs naar een andere gemeente omdat ze daar wél de benodigde zorg vergoed krijgen. Dit noemen ze ook wel de Wmo-migranten.

Praktijk in gemeenten is weerbarstig
Vanaf 1 januari 2015 moeten gemeenten de Wmo uitvoeren. Het plaatje dat voor de invoering van de Wmo werd geschetst, was zo mooi: de wet zou zorgen voor maatwerk, toegankelijke voorzieningen en gemeenten kosten besparen. De praktijk is weerbarstig. Het invoeren van de Wmo ging samen met grote bezuinigingen. Ook is er bij gemeenten niet altijd voldoende kennis van alle groepen mensen die onder de Wmo vallen. In sommige gemeenten pakt de wet alsnog goed uit, maar door het hele land lopen mensen ook vast. Mensen moeten keer op keer een strijd leveren voor basisvoorzieningen.

Knokken voor de juiste ondersteuning
Radar spreekt mensen die vastlopen in de Wmo en niet de zorg en ondersteuning krijgen die zij nodig hebben. Illya Soffer, directeur van Ieder(in), zegt in de uitzending over de willekeur tussen gemeenten: “Het hangt af van of een gemeente geld genoeg heeft. Het hangt af van hun politieke bestuurlijke keuzes die ze hebben gemaakt, maar het hangt ook af van je eigen mondigheid. Ben je mondig genoeg om net zo lang door te gaan tot je wel een vorm van ondersteuning krijgt die past? En eigenlijk moet je niet willen dat mensen zo hard moeten knokken om ondersteuning te krijgen. Ondersteuning die niet bedoeld is om een beetje luxe aan het leven toe te voegen, maar echt om zelf met je huishouden overeind te blijven.”

De uitzending is hier terug te kijken:

(Bron: Iederin)

Geef een reactie