PULSE Racing wint namens Nederland op Cybathlon 2020 Global Edition

Sander Koomen viert de winst. Foto via PULSE Racing

PULSE Racing, het dreamteam van de Vrije Universiteit van Amsterdam, heeft binnen de discipline functionele elektrostimulatie (FES) gewonnen op de Cybathlon 2020 Global Edition. Voor PULSE Racing was het hun debuut aan de Cybathlon. Toch wist PULSE Racing zichzelf te overtreffen en de eerste plek te bemachtigen.

De concurrentie was groot, landen van over de hele wereld deden mee aan de competitie.

Elektrostimulatie
Afgelopen vrijdagavond, toen de virtuele race werd uitgezonden, was de spanning voelbaar. Op zondag 8 november was in verband met COVID-19 de eigen race al gereden en opgenomen, maar het resultaat ten opzichte van alle andere landen werd nu zichtbaar. De race bestond uit het zo snel mogelijk fietsen van 1200 meter middels elektrostimulatie. De moeilijkheidsgraad: de atleet, Sander Koomen, heeft een dwarslaesie waardoor hij niet in staat is om zijn eigen benen aan te sturen. Dit gebeurt met behulp van functionele elektrostimulatie (FES). Bij deze techniek worden korte elektrische signalen via elektroden op de huid naar de spieren geleid. Hierdoor worden de juiste beenspieren op het juiste moment gestimuleerd, zodat er een trapcyclus ontstaat.

Persoonlijk record
Toen Sander tijdens de opnames van 8 november zijn persoonlijke record fietste – een tijd van 2 minuten en 40 seconden – heerste er al euforie. Sander had een waanzinnige tijd gereden, sneller dan de winnaar van de Cybathlon in 2016. Waar PULSE Racing een startend team is, hebben andere teams in de afgelopen 4 jaar veel verbeteringen kunnen doorvoeren op basis van eerdere resultaten. Er heerste dus alsnog een mate van onzekerheid over de te verwachten uitslag.

Feest na hard werken
Toen vrijdagavond 13 november bleek dat Sander daadwerkelijk de snelste tijd gereden had, die maar liefst 20 seconden sneller was dan de tweede plek, was het feest. “Sander en ons team PULSE Racing hebben de afgelopen jaren hard gewerkt. Wij zijn het enige team dat volledig bestaat uit studenten. Dat we dan zo’n resultaat halen, is ongelofelijk. We zijn enorm trots!”, aldus de teammanager van het PULSE Racing team.

Sander Koomen in actie. Foto via PULSE Racing

Geef een reactie