Publieke omroep streeft vanaf 2023 naar meer diversiteit

25 november 2021 - Redactie Support Magazine

De publieke omroep (NPO) wil meer vrouwen, mensen met een beperking en mensen met een biculturele achtergrond op radio en in televisie. Vanaf 2023 zullen hier streefdoelen voor gelden. Dat meldt NU.nl.

Shula Rijxman heeft zich de afgelopen jaren als voorzitter hard gemaakt voor meer diversiteit bij de NPO, maar is "niet tevreden" over de huidige stand van zaken. Zij wil dat de NPO met streefdoelen gaat werken om de diversiteit te vergroten.

"Het streven is dat bij 60 beeldbepalende programma's minimaal 15 procent van de mensen een biculturele achtergrond heeft", zei Rijxman begin oktober. "Het gaat dan niet alleen om culturele diversiteit, maar ook om bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt."

Nulmeting

Het zal echter nog even duren voordat die streefdoelen worden gehanteerd. Een woordvoerder van de NPO laat desgevraagd aan NU.nl weten dat nu eerst algemene diversiteitsdoelen gesteld worden.

De Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Antwerpen zijn op dit moment met een zogenoemde nulmeting bezig om de huidige situatie op het gebied van diversiteit bij de NPO in kaart te brengen. Vanaf 2023 zal ieder jaar worden gecontroleerd of de doelen zijn gehaald. Mocht een omroep niet bij de doelen in de buurt komen, kan dit aanleiding zijn tot gesprekken om de diversiteit te verbeteren.

Bijdrage van omroepen

Als omroepen nieuwe programma's presenteren - het zogeheten intekenen - moeten ze laten weten op welke wijze ze een bijdrage leveren aan de gestelde doelen. De specifieke kwantitatieve en kwalitatieve doelen komen vervolgens vanaf 2023 in de jaarplannen en begrotingen van de NPO te staan.

Prestatieafspraken met minister

De NPO heeft met demissionair minister voor Media Arie Slob prestatieafspraken gemaakt. Zo rapporteert de publieke omroep jaarlijks over de doelstellingen en resultaten op het gebied van diversiteit. Ook rapporteert de NPO jaarlijks wat het publiek vindt van de weerspiegeling van vrouwen, mensen met een biculturele achtergrond en mensen met een beperking op de radiozenders en in het televisieaanbod van de NPO.

(Bron: NU.nl)

Altijd op de hoogte blijven?