Provincie Friesland behandelt klacht over Arriva-treinen zonder toilet

Foto door WikimediaImages via Pixabay

De Friese Commissie voor Bezwaar en Beroep heeft dinsdag de klacht van de actiegroep Treinen Met Toiletten (TMT) behandeld over het ontbreken van toiletten op de treinen tussen Leeuwarden en Harlingen-Haven. De toiletten zullen anderhalf jaar ontbreken, tegen de afspraken tussen de provincie en Arriva in. TMT vindt dat de provincie zich er te gemakkelijk vanaf maakt en zich verschuilt achter ‘overmacht’. De klacht wordt ondersteund door onder meer de Maag Lever Darm Stichting, patiënten-, gehandicapten- en seniorenorganisaties.

Een moeder van een kind met darmklachten komt mee naar de zitting, zij zegt: “Waar ik altijd bang voor was, is nu gebeurd: geen toilet in de trein waarmee mijn zoon met de chronische darmziekte Colitis Ulcerosa naar school reist.”

Gelderse treinen
Twee van de treinen die Arriva normaal in Friesland laat rijden, zijn kapot. Omdat er geen reservetreinen zijn, laat Arriva op de kortste lijn in de regio treinen zonder toilet uit Gelderland rijden. Buik- en blaaspatiënten moeten echter bij aandrang gemiddeld binnen vijf minuten op een toilet terecht kunnen. Aangezien de rit tussen Harlingen-Haven en Leeuwarden 25 minuten duurt (maar uiteraard langer kan duren bij vertraging of een ongeval) én er geen toiletten zijn op tussengelegen stations, is de trein voor hen geen optie meer.

Gezochte alternatieven
“De provincie stelt dat het laten rijden van treinen zonder toilet de minst slechte oplossing is. Zij heeft echter alleen gekeken naar bussen, het laten rijden van minder of kortere treinen of het enorm lang wachten op treinen uit het buitenland”, aldus Greetje van Amstel, woordvoerder van Treinen Met Toiletten. “Dat vinden wij gezochte alternatieven om de huidige oplossing er beter uit te laten komen. Waarom kijkt de provincie niet naar eerdere inzet van de nieuw bestelde treinen voor de nieuwe concessie, het combineren van treinstellen met toilet met treinstellen zonder toilet of het tijdelijk treinen mét toilet huren van een andere vervoerder?”

‘Overmacht’
Matthijs de Vries (ChristenUnie) heeft al eerder vragen gesteld in de Staten over de toiletloze treinen. Ook hij kreeg toen geen ander antwoord dan “overmacht” van Gedeputeerde Staten. Toen zei gedeputeerde Fokkens overigens nog geen officiële klacht te hebben binnen gekregen. Die ligt er nu dus wel. De Commissie voor Bezwaar en Beroep doet binnen drie weken uitspraak over de klacht.

(Bron: Harlinger Courant)

Geef een reactie