Powerchairhockey is veel meer dan sport

29 maart 2019 - Redactie Support Magazine

Sporten is voor iedereen belangrijk. En zeker voor mensen met een zware beperking. Mensen met een progressieve spierziekte, met een anderswerkend lichaam. Dick Cochius (50 jaar) kan erover meepraten. Hij heeft de progressieve spierziekte SMA. Vanaf zijn ruggenmerg gaan er geen impulsen naar de zenuwen in zijn lichaam. En toch is sport zijn leven. De sport powerchairhockey, om precies te zijn.

Powerchairhockey – tot voor kort ook bekend als e-hockey – wordt gespeeld in een elektrische rolstoel door spelers met een zware handicap. Het is zo ongeveer de enige sport waaraan sporters in een elektrische rolstoel in teamverband mee kunnen doen. "Als je een elektrische rolstoel kunt bedienen, kun je meedoen," legt Dick gechargeerd uit. "En dat is belangrijk. Je hoeft echt niet meteen het Nederlands team te halen; als je maar mee kunt doen. Dus kun je een elektrische rolstoel bedienen, dan kun je sporten. De een speelt regionaal, de ander landelijk en weer een ander haalt het Nederlands team."

Spelregels

Powerchairhockey wordt gespeeld in teams van vijf spelers, op een veld dat het best te vergelijken is met dat van ijshockey. Elke speler vertegenwoordigt, op basis van zijn beperking, een aantal punten, variërend van 0,5 tot 4,5. In totaal mogen er per team maximaal 12 punten tegelijk op het veld staan. Om de kunststof bal te verplaatsen, gebruik je een handstick, die lijkt op een ijshockeystick, of en een T-stick: een stick in de vorm van een T, die aan de rolstoel bevestigd zit. Deze stick is vooral bedoeld voor spelers die niet de spierkracht hebben om een handstick te gebruiken.

Meer lezen over powerchairhockey? Je kunt het gehele artikel vinden in de nieuwe april-editie van Support Magazine, die je ontvangt wanneer je een abonnement neemt.

Altijd op de hoogte blijven?