Van Porsche Carrera naar scootmobiel

Foto: Matty van Wijnbergen

Oud Telegraafjournalist Ernst Nordholt werd getroffen door de ziekte multiple sclerose. Met het voortschrijden van deze ziekte, krimpt zijn bestaan. Nordholt doet daar verslag van in zijn boek Kroniek van een klein bestaan. Een boek dat wegleest als een roadmovie.

Ernst Nordholt is het levende bewijs van de stelling Eens een journalist, altijd een journalist. Ooit begon deze geboren Groninger bij Het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna was hij te vinden bij KRO Brandpunt en de Haagse Post. Om uiteindelijk te belanden bij de Telegraaf, waar hij als freelancer vele artikelen produceerde. Die productie was dermate hoog, dat op de boekhoudafdeling men zich achter de oren begon te krabben. Die drukke meneer Nordholt was in die freelanceconstructie een toch wel erg begrotelijk baasje aan het worden. En zo kwam Ernst in vaste dienst en zou jarenlang verbonden blijven aan de Telegraaf als politiejournalist in de regio Rotterdam. Eigenlijk een grappige speling van het lot, daar zijn vader – Eric Nordholt – in zijn werkzame leven jarenlang politieman was geweest.

Een veel minder ‘grappige’ speling van het lot was het moment dat de ziekte MS bij Ernst werd geconstateerd. Of zoals Ernst in zijn boek Kroniek van een klein bestaan schrijft: Ik heb
MS (multiple sclerose) Dat heb ik nu bijna 12 jaar. De tijd gaat snel als je plezier hebt.
Het taalgebruik is Nordholt ten voeten uit. Ironisch, zo hier en daar gemarineerd in zwarte humor, maar dan weer wel liefdevol gerelativeerd met de nodige grijstinten, waardoor het boek toch aangenaam lichtvoetig en lekker leesbaar blijft. En – niet onbelangrijk – het boek is zeer informatief, omdat het een inkijkje geeft in wat de ziekte MS qua fysieke en mentale verschijnselen met een individu en zijn omgeving doet. Daarnaast registreert Nordholt met een onaangetaste journalistieke scherpte de steeds kleiner wordende wereld om hem heen. Inclusief de regelmatige flash backs richting zijn journalistieke leven bij de Telegraaf.

Alles lezen over Ernst Nordholt en zijn nieuwe boek? Je kunt het volledige artikel vinden in de nieuwe editie van Support Magazine, waar je een gratis proefnummer van aan kunt vragen. Meteen een abonnement nemen kan natuurlijk ook.

  1 comment for “Van Porsche Carrera naar scootmobiel

  1. anton groeneveld
    3 november 2019 at 08:36

    .. Zen Bong Ong .. het zijn van journalist is nog geen journalist zijn ..

Geef een reactie