Elke week verschijnen er nieuwe podcasts. Het publiek voor deze populaire audiovorm groeit gestaag. We zetten er een aantal op een rijtje, in willekeurige volgorde. Goed voor vele uren luisterplezier!
Tekst Layla de Jager
Een uitstapje naar een winkel of het ontmoeten van de ware liefde: ervaar hoe de KNGF-honden de leefwereld van hun baasjes kunnen uitbreiden. Soms gaat het om hulp bij kleine dingen, zoals het alleen uit eten gaan, maar hulphonden kunnen ook helpen bij grote dingen, topsporter worden bijvoorbeeld. Roedel van twee gaat over de relatie tussen hond en mens. Er zijn vijf relatief korte afleveringen, handig voor onderweg!
In de podcast Niet alleen ziek laat journalist Maarten Dallinga mensen met een langdurige ziekte en hun familieleden aan het woord. In de eerste twee seizoenen komen moeders en vaders aan bod die zelf een langdurige ziekte hebben. Zij vertellen over de impact daarvan op het gezinsleven en hun rol als ouder. In seizoen 3 vertellen Tessa (23), Martijn (28) en Anne-Frida (41) hoe het is om op te groeien met een chronisch zieke vader of moeder. Hoe beïnvloedde dat hun leven? Praten zij erover met hun ouders? In het nieuwe seizoen vertellen partners over hun ervaringen.
“Voeten, waar heb ik jullie voor nodig wanneer ik vleugels heb om te vliegen?” Dat schreef schilderes Frida Kahlo in haar dagboek voordat haar rechterbeen werd geamputeerd. In deze podcast bespreken Eline Pollaert en Xandra Koster samen met gasten Frida’s leven en werk, vanuit hun perspectief als persoon met een beperking. Hoe beïnvloedden de handicaps van Kahlo haar werk? En wat kunnen mensen met en zonder een beperking daarvan leren? De podcast is gemaakt ter gelegenheid van de grote Frida Kahlo-tentoonstelling in het Drents Museum (vorig jaar) en telt vier afleveringen van ongeveer een half uurtje.
De maandelijkse podcast Onbeperkt vertelt over beperkingen overwinnen. De podcast is een initiatief van Uniek Sporten en wordt gehost door Eva Eikhout en - tot voor kort - Wilfred Genee. In elke aflevering praten de presentatoren met een bekende of minder bekende parasporter. De gesprekken gaan over beperkingen en talenten, maar ook vaak over karaktertrekken en oordelen van anderen. De podcast laat zien dat iedereen beperkt is, al ben je niet gehandicapt. Er zijn nu 17 afleveringen, ze verschillen in lengte van een half uur tot een uur. Vanaf aflevering 18 komt er een andere presentator naast Eva Eikhout. Onbeperkt is ook als video te bekijken op YouTube.
Journalist Robin Wubben, bekend van onder andere zijn artikelen in Support Magazine, is ook een vaardig podcastmaker. Elke week bespreekt hij in zijn rol als ParaWatcher een nieuwsitem uit de parasportwereld. Vaak zijn dat interviews met sporters, uit uiteenlopende disciplines. Van atletiek tot zitvolleybal, van baanwielrennen tot skiën. Robin zorgt ervoor dat alle parasporten aandacht krijgen. Inmiddels staan er meer dan vijftig afleveringen online, alle van ongeveer een half uur.
De 2DD-podcast gaat over kijken naar de uitdagingen in je leven en groot dromen, een plan maken en dat dan als een malle uitvoeren. Het is een authentieke en humoristische podcast van de Amerikanen Sean en Kyle, die beiden een zeldzame aandoening hebben: ataxie van Friedreich. De podcast gaat over hun ervaring met beperkingen en hoe ze met hun omstandigheden omgaan. Met meer dan tweehonderd afleveringen is er genoeg om naar te luisteren! Engelstalig.
7. Camino NL – pelgrimsverhalen
Sommige podcasts zijn niet speciaal bedoeld voor mensen met een beperking, maar kunnen wel degelijk inspiratie bieden. In Camino NL hoor je verhalen van pelgrims, mensen die de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella afleggen. Veruit de bijzonderste is Laura Feenstra. Ze zit in een rolstoel, maar dat weerhield haar er niet van om een pelgrimage te maken. Dat levert heel bijzondere ontmoetingen op, bijvoorbeeld met een bisschop, bij wie ze blijft logeren. De podcast telt meer dan tachtig afleveringen.
De officiële podcast van de Paralympische Spelen biedt atleten een platform voor hun krachtige en inspirerende verhalen. De afleveringen gaan verder dan alleen de paralympische sport. Ook thema’s als onderwijs, geestelijke gezondheid en zelfverbetering komen aan bod. Er zijn nu twee seizoenen, de eerste heeft 21 afleveringen en de tweede heeft er tot nu toe tien. Engelstalig.
De Engelse Disable The Label- podcast is bedoeld om ouders van een kind met een beperking te ondersteunen met objectieve informatie. Alle onderwerpen met betrekking tot handicap komen aan bod. Ook hoor je professionals die hun kennis delen over producten en diensten, en bekende mensen die vertellen over hun leven. De podcast wordt gehost door Ceri Winfield en telt 28 afleveringen van ongeveer een half uur. Ook als video te zien op YouTube.
Een podcast over (queer) liefde, leven en ziekte, waarin twee vrouwen vertellen over de labels die je door een lichamelijke of geestelijke ziekte opgeplakt kunt krijgen. De makers willen taboes doorbreken en mensen geruststellen, want ondanks dat je ‘mank’ bent, kun je een gezonde relatie en een goed leven hebben. De podcast van Sascha en Sophie telt acht afleveringen.
Deze podcast gaat niet alleen over veganist zijn; het gaat over zoveel meer. Bodypositiviteit, dieetcultuur, inclusiviteit, maar ook beperking. In Big Vegan Sister probeert Lisa je vragen over sociale rechtvaardigheid te beantwoorden. Ook praat ze over feministische onderwerpen, soms alleen en soms met gasten. Ze laat je je hoe dan ook welkom voelen. Lisa identificeert zich als disabled, al blijkt nergens waaruit haar beperking precies bestaat. Haar podcast telt 29 afleveringen die elk langer dan een uur duren.
Kyle en Emily, de presentatoren van deze Amerikaanse podcast, zijn beide mensen met een beperking. Ze hebben het over onderwerpen als handicap en privacy en vertegenwoordiging in de media. Of je het nu eens of oneens bent met de - vaak nogal stellige - mening van de presentatoren, elke aflevering zet je zeker aan het denken. Er zijn meer dan honderd afleveringen, dus genoeg om over te denken. Engelstalig.
Ben je op zoek naar een lolletje? De maandelijkse podcast van Abnormally Funny People (Engeland) is precies wat je nodig hebt. De podcast wordt gemaakt door een groep beperkte en niet-beperkte komieken. De show ontvangt ook elke maand bekende gastcomedians, die hun kijk geven op het leven, de samenleving en de reactie op beperkingen. Dit alles uiteraard door de bril van een comedian. De Engelstalige serie telt 17 afleveringen.
Een geweldige en makkelijk te beluisteren podcast gehost door Peta, een vrouw uit Melbourne, die leeft met cerebrale parese. Eén keer per week beantwoordt ze op een eerlijke manier vragen van luisteraars over beperkingen. Veel korte afleveringen. Engelstalig.