Podcast ‘Niet alleen ziek’ over opgroeien met chronisch zieke ouders

Eén op de tien scholieren van twaalf tot en met zestien jaar woont samen met een vader of moeder die een langdurige ziekte heeft. Voor het derde seizoen van de podcast ‘Niet alleen ziek’ van Stichting BMP sprak journalist Maarten Dallinga met Tessa (23) Martijn (28) en Anne-Frida (41) over hun ervaringen. Hoe is het om op te groeien met een chronisch zieke vader of moeder? Hoe beïnvloedt dat je leven? En praten zij hierover met hun ouders?

Eerder heeft Maarten Dallinga met moeders en vaders gesproken over de impact van een langdurige ziekte op het gezinsleven en hun rol als ouder. Dat meldt Spierziekten Nederland.

Afbeelding via Stichting BMP.

Zorgzame stilte
Binnen gezinnen is er vaak sprake van een zorgzame stilte. Er wordt weinig gesproken om de ander niet te belasten. Deze podcast laat zien hoe deze stilte vanuit kinderen werkt. Stichting BMP is door ouders en patiëntenorganisaties benaderd om uit te vinden hoe de stilte rond langdurige ziekte en ouderschap doorbroken kan worden. Dit heeft geleid tot het project Niet alleen ziek, waarin onder andere volwassen kinderen zijn geïnterviewd. Op basis van deze interviews is het derde seizoen van de podcast Niet alleen ziek gemaakt. De kinderen van toen willen direct betrokkenen uitnodigen om aan kinderen van nu te vragen: hoe is het voor jou? Ook vinden zij dat tijdens de behandeling aandacht moet zijn voor gezinsleden. Een terugkerend gezinsgesprek zou de zorgzame stilte kunnen doorbreken.

Overzicht afleveringen Niet Alleen ziek – de kinderen:

Het derde seizoen van de podcast is gratis te beluisteren via de website van Stichting BMP en je favoriete podcastapp.

Wil je meer audio- en filmtips met dezelfde thema's als Support Magazine? Neem een voordelig abonnement:

(Bron: Spierziekten Nederland)

Geef een reactie