AI, oftewel artificiële of kunstmatige intelligentie, is tegenwoordig overal te vinden en ook de (klassieke) muziekwereld is daar geen uitzondering op. Zo is er een piano ontwikkeld die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie. Met de 'Anyone's Piano' kunnen pianisten met een handicap belangrijke stukken uit het pianorepertoire spelen. Dat meldt Podium van de NTR.

De piano kan volledige harmonieën laten horen, waar een solist door een fysieke beperking bijvoorbeeld minder noten tegelijk kan intoetsen. De 24-jarige Kiwa Usami heeft cerebrale parese (CP, hersenverlamming), waardoor ze piano speelt met maar één vinger. En nu wist de pianofabrikant dus een piano te te ontwikkelen, die haar noten versterkt. En als de pianist stopt met spelen of de verkeerde noot speelt, dan stopt de piano ook.

Negende symfonie

Bij een concert in de Suntory Hall in Tokio werd er op het instrument gemusiceerd. Usami was een van de solisten tijdens het concert en speelde een pianoarrangement van de finale van Beethovens Negende symfonie. Ze werd ondersteund door een symfonieorkest en koor.

 

Bron: NPO Klassiek

Altijd op de hoogte blijven?