Petitie tegen te hoge parkeerkosten ziekenhuis

Foto via Pixabay

Even op ziekenbezoek gaan bij een geliefde of de hele dag in de polikliniek moeten verblijven voor onderzoeken. Het kan de parkeermeter flink doen oplopen en daaraan moet een einde komen, vindt KBO-PCOB. De seniorenorganisatie start daarom een petitie.

De parkeerkosten lopen nu behoorlijk uiteen, zegt directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB. “Op sommige plekken is het gelukkig nog gratis, maar bij steeds meer ziekenhuizen gelden flinke tarieven. Zo zijn er parkeerplaatsen waar je 4 euro per uur betaalt of voor een hele dag 36 euro kwijt bent.”

Mensen die over een langere periode vaak in het ziekenhuis moeten zijn, kunnen daardoor honderden euro’s kwijt zijn om hun auto weg te zetten. “Dit gaat om bedragen die een flinke hap uit de portemonnee nemen.”

Fietsen of het ov
Het openbaar vervoer of de fiets blijkt niet altijd een alternatief. “Mensen die in het ziekenhuis komen, hebben soms een echt slechte gezondheid en kunnen helemaal niet ver lopen”, vertelt Vanderkaa. “Het ligt er natuurlijk ook aan waar je woont. Er zijn niet altijd andere opties en daarom moet er wat gebeuren.”

Het liefst zou de organisatie zien dat parkeren bij alle ziekenhuizen gratis wordt. “Maar we snappen ook wel dat er soms een laag tarief gevraagd moet worden om wildparkeren te voorkomen.”

‘Ziekenhuizen bepalen zelf’
KBO-PCOB wil de petitie uiteindelijk aanbieden aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en aan de Tweede Kamer. “Zij zijn wat ons betreft aan zet om hier wat aan te doen.”

De NVZ zegt in een reactie niet veel te kunnen doen aan de parkeerkosten. “Veel parkeerterreinen zijn niet meer in handen van de ziekenhuizen, maar uitbesteed aan parkeerbedrijven. Bovendien kunnen we ziekenhuizen niet vertellen dat ze geen geld mogen vragen. Ze bepalen hun eigen beleid.”

De petitie is hier te vinden.

(Bron: NOS)

  4 comments for “Petitie tegen te hoge parkeerkosten ziekenhuis

 1. Melissa
  30 april 2019 at 14:17

  Heb weinig te besteden en veel pech dat ik vaak in ziekenhuis moet wezen en ontzettend veel geld eraan kwijt ben met parkeren moest met me laatste zwangerschap er 4 x in de week zijn en altijd ben jezelf optijd en loopt altijd uit de afspraak want hun hebben alletijd van de wereld lijkt het dan wel en ondertussen loopt parkeergeld lkkr hoog op

 2. Francis Pobezin
  30 april 2019 at 22:59

  vooral chronisch zieken en mensen die langdurig in het ziekenhuis moeten zijn (dialyse) (bloedtransfusie) end. zijn veel te veel geld kwijt aan parkeerkosten dit kan niet zo doorgaan ook bezoekers van patienten zijn ontzettend duur uit je wil toch graag dagelijks je familielid bezoeken kunnen en met een kleine beurs kan dit niet

 3. Jan de Vries
  1 mei 2019 at 12:29

  Mensen die voor onderzoek of zo, naar het ziekenhuis moeten hebben volgens mij recht op gratis parkeren. Is heel simpel g3f ze een gratis uitrijkaart. Simpel toch

 4. E.Tammer
  7 mei 2019 at 01:48

  Hier is het zo dat dialysepatiënten en veel chronisch zieken met een rolstoel of scootmobiel naar het ziekenhuis gebracht worden. Zij hebben dan recht op de ziekentaxi. Daar betaal je de eerste €103,= euro zelf van en de begeleider is gratis. Daarna kun je de rest van het jaar gratis vervoerd worden, of je bij iemand op bezoek gaat of naar de specialist moet.
  Bovendien kun je die €103,= weer aftrekken van de belasting met de overige ziektekosten die je maakt. Vaak vergeten mensen een hoop dingen, zoals paracetamol, kinderaspirine, hoestdrank,enzovoort. Mijn dochter bewaart nu iedere kassabon van het Kruidvat waar paracetamol op staat en hoeslakens, matrasbeschermers en dekbedhoezen, extra ondergoed en kleding, want die slijt in een rolstoel sneller en dan kom je al een heel eind.

Geef een reactie