Petitie tegen ov-staking op 15 maart: mensen met handicap kunnen amper naar stembus

9 maart 2023 - Redactie Support Magazine

Op 15 maart mogen we allemaal weer naar de stembus. Maar als je afhankelijk bent van het openbaar vervoer kan je een probleem hebben, er is namelijk een ov-staking aangekondigd. Voor mensen met een beperking is dit een extra uitdaging. Dat meldt publieke omroep WNL.

Iedereen met stemrecht zou op 15 maart zijn stem moeten kunnen uitbrengen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Alleen is er een ov-staking gepland op de dag van de verkiezingen. Mensen met een beperking zijn vaak afhankelijk van het openbaar vervoer. Gevreesd wordt dat men nu minder gemakkelijk naar de stembus zal gaan.

Stemgeheim

Wanneer iemand niet zelfstandig naar de stembus kan, is het mogelijk om iemand anders te volmachten. Maar dit is niet voor iedereen ideaal. De timing is totaal ongelukkig, stelt Marjolein van den Broek. Ze heeft een visuele beperking, vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dat betekent dus dat ik en vele andere mensen met een beperking niet kunnen gaan stemmen met behoud van stemgeheim."

Van den Broek geeft aan dat het zelfstandig uitbrengen van haar stem heel belangrijk is voor haar. "Het is ook mijn recht." Ze heeft een petitie gestart. "Daarmee willen we aantonen hoe belangrijk het is dat iedereen mag stemmen. We hebben begrip voor de stakingen. We vinden het openbaar vervoer en de omstandigheden heel belangrijk voor de chauffeurs, alleen staken kan je elke dag doen en stemmen kan je een keer in de vier jaar doen."

Iedereen zou naar de stembus moeten kunnen

Marga de Jager, CEO ANWB reageert in de uitzending dat ze groot voorstander is van een andere stakingsdag. "Het feit dat we mogen stemmen en in een democratie leven en vervolgens ook iedereen zijn stem zou moeten kunnen uitbrengen, zou bij degenen die staken een goed appèl moeten zijn om daar rekening mee te houden."

PvdA-leider Attje Kuiken hoopt dat de stakingen voor 15 maart al voorbij zullen zijn. Zelf geeft ze aan dat haar partij 'rode taxi’s' zullen inzetten om mensen te helpen om de weg naar de stembus te vinden.

Meldpunt

Koepelorganisatie Ieder(in) heeft een meldpunt geopend voor kiezers met een beperking met het oog op de aankomende Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen.

(Bron: WNL)

Altijd op de hoogte blijven?