“Pas nu zie je wat pesten met een kind doet”

Foto door Mathilde Dusol

Bedrukt, verdrietig, nergens zin in… Dat typeerde de toen 5-jarige Jernilius Martina een jaar geleden. Als je hem nu ziet lachen en spelen, kun je je dat bijna niet voorstellen. Met plezier rolt hij over de gravelbanen bij Tennisvereniging Rapiditas. De sport zette de wereld van de in Aruba geboren jongen op zijn kop.

Jernilius werd geboren met een afwijking in zijn linkerbovenbeen, dat zo’n 25 procent korter is dan zijn rechter. En hoe groter hij wordt, hoe groter het lengteverschil tussen beide benen dus ook is. Rennen gaat lastig op zijn aangepaste schoenen (onder het linkerbeen zit een extra dikke zool, red.) en dat valt ook de andere kinderen op school op. “Er was altijd wel iemand die iets negatiefs tegen hem moest zeggen,” vertelt zijn moeder Joëlys. “Je kan niet rennen, je schoenen zijn lelijk, je bril is stom; er was altijd wel iets. Hij kwam vaak verdrietig thuis en wilde niet meer naar school.”

Meer vriendjes
Jernilius (6 jaar) weet het zelf goed uit te leggen: “Voor ik rolstoeltennis ging doen, had ik nergens zin in. Nu ben ik veel sportiever. Ik dacht: hé, ik ben hier goed in! En nu ga ik vaker buitenspelen en heb ik meer vriendjes.” Zijn trainster Mirella ter Horst maakte Jernilius’ verandering van dichtbij mee. Zij startte zo’n tien jaar geleden met een rolstoeltennisprogramma binnen de Nijmeegse tennisvereniging Rapiditas. Ze vertelt: “Via de Esther Vergeer Foundation maakte hij kennis met rolstoeltennis. Al toen hij de eerste keer meetrainde, zag ik dat hij het spelletje heel leuk vond. Hij was enthousiast en ik zag hem genieten. Op de tennisbaan merkt hij dat hij veel kan en dat geeft zelfvertrouwen. Hij pakt dingen steeds sneller zelf op en groeit snel. Zijn mobiliteit, het slaan van de bal, het inzicht in het spelletje; op alle vlakken wordt hij beter.”

Meer lezen?
Je kunt het oktobernummer (editie 5/2019) hier bestellen. Wie in de toekomst verzekerd wil zijn van automatische toezending van elke editie, kan natuurlijk beter een abonnement nemen. Je bent al abonnee vanaf € 19,99 per jaar.

Geef een reactie