Parkeerkosten voor mensen met gehandicaptenparkeerkaart lopen sterk uiteen

De kosten van een gehandicaptenparkeerkaart (GPK), de benodigde medische keuring en het aanleggen van de parkeerplaats lopen flink uiteen in de 25 grootste Nederlandse gemeenten. Soms scheelt het in totaal honderden euro’s.

Dat meldt gemeente.nu op basis van onderzoek door kortingscode.nl. Gemiddeld rekenen de 25 grootste gemeenten 63 euro voor een GPK, maar in bijvoorbeeld Haarlem, Zoetermeer en Eindhoven is de kaart een stuk duurder. Daar rekent de gemeente respectievelijk 140, 126 en 111 euro. In Maastricht worden de kosten van de kaart volledig vergoed via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Grote verschillen
Om voor een GPK in aanmerking te komen, moet de aanvrager een medische keuring ondergaan. Ook hier zien we een groot verschil in de gerekende prijzen. In de meeste gemeenten is de keuring kosteloos, maar in Den Haag, Haarlemmermeer en Amsterdam betaal je als aanvrager voor de keuring respectievelijk 175, 145 en 142 euro.

De laatste kostenpost is die voor de aanleg van de gehandicaptenparkeerplaats. Gemiddeld ligt deze op 220 euro, maar wederom lopen de gevraagde bedragen flink uiteen. Maastricht spant de kroon. Daar kost de aanleg 635 euro. Daarna volgen Tilburg en Eindhoven met 494 en 475 euro. In Den Haag is de aanleg volledig gratis, terwijl deze daar vorig jaar nog 350 euro kostte.

Ede goedkoopst
De verschillen in de drie kostenposten maken dat het totaalbedrag per gemeente flink uiteenloopt. Al met al is parkeren wanneer je een handicap hebt het goedkoopst in Ede. Daar kost de kaart 88,50 en zijn de keuring en de aanleg van de parkeerplaats gratis. Mindervaliden in Eindhoven (651 euro), Maastricht (635 euro) en Haarlemmer (611 euro) meer hebben pech: in deze gemeenten is het totaal het hoogst.

Afgelopen april werden er in de Tweede Kamer nog kamervragen gesteld over het grote verschil in parkeerkosten per gemeente voor mensen met een beperking.

Screenshot via kortingscode.nl

(Bron: Stadszaken)

  1 comment for “Parkeerkosten voor mensen met gehandicaptenparkeerkaart lopen sterk uiteen

  1. Rian
    1 september 2018 at 10:36

    In Oud-Beijerland zijn de kosten ook superhoog want daar betaal je voor een medisch onderzoek, 2 jaar terug, € 195,00 terwijl er op het formulier gesteld was dat als je een invalidenkaart nodig zowel als chauffeur en in andere auto als passagier dat het vast staat dat er is vastgesteld dat je die kaart krijgt. Als je dan gaat bellen, ergotherapeut, om te vragen dat je toch dan niet naar die speciale arts toe hoeft omdat het al was aangetoond dat ik recht had, bleek ik alsnog naar die arts toe te moeten terwijl ik niet zelfstandig kan lopen. Arts vond het vreemde situatie.Dan woon ik in een 50+ complex met diverse invalidenplaatsen moet ik er € 550,00 voor betalen want anders kunnen er anderen op gaan staan als ik weg moet naar b.v. ziekenhuis. Dan heb ik al een probleem omdat er maar twee plaatsen zijn waar ik op een professorische manier zonder hulp kan komen. Ik ben er nieuw ingekomen en dit complex staat in het centrum en de bewoners waren ,zwart op wit , altijd verzekerd van 1 parkeerplaats volgens de overeenkomst .Toen er betaald parkeren werd ingesteld mochten er geen vreemden op de parkeerplaatsen staan maar moesten wij wel € 50,00 per jaar gaan betalen. Inmiddels is het vrij parkeren ingeschakeld , om de winkeliers tegemoet te komen wegens de achteruitgang winkelbestand, Echter nu mogen ze ook op onze parkeerplaats komen. Omdat dit midden in het centrum ligt komen ze massaal als eerste naar onze parkeerplaats en laat het zich verder wel raden hoe het dan gaat.

Geef een reactie