Parkeerkosten voor mensen met gehandicaptenparkeerkaart lopen sterk uiteen

29 augustus 2018 - Redactie Support Magazine

De kosten van een gehandicaptenparkeerkaart (GPK), de benodigde medische keuring en het aanleggen van de parkeerplaats lopen flink uiteen in de 25 grootste Nederlandse gemeenten. Soms scheelt het in totaal honderden euro's.

Dat meldt gemeente.nu op basis van onderzoek door kortingscode.nl. Gemiddeld rekenen de 25 grootste gemeenten 63 euro voor een GPK, maar in bijvoorbeeld Haarlem, Zoetermeer en Eindhoven is de kaart een stuk duurder. Daar rekent de gemeente respectievelijk 140, 126 en 111 euro. In Maastricht worden de kosten van de kaart volledig vergoed via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Grote verschillen

Om voor een GPK in aanmerking te komen, moet de aanvrager een medische keuring ondergaan. Ook hier zien we een groot verschil in de gerekende prijzen. In de meeste gemeenten is de keuring kosteloos, maar in Den Haag, Haarlemmermeer en Amsterdam betaal je als aanvrager voor de keuring respectievelijk 175, 145 en 142 euro.

De laatste kostenpost is die voor de aanleg van de gehandicaptenparkeerplaats. Gemiddeld ligt deze op 220 euro, maar wederom lopen de gevraagde bedragen flink uiteen. Maastricht spant de kroon. Daar kost de aanleg 635 euro. Daarna volgen Tilburg en Eindhoven met 494 en 475 euro. In Den Haag is de aanleg volledig gratis, terwijl deze daar vorig jaar nog 350 euro kostte.

Ede goedkoopst

De verschillen in de drie kostenposten maken dat het totaalbedrag per gemeente flink uiteenloopt. Al met al is parkeren wanneer je een handicap hebt het goedkoopst in Ede. Daar kost de kaart 88,50 en zijn de keuring en de aanleg van de parkeerplaats gratis. Mindervaliden in Eindhoven (651 euro), Maastricht (635 euro) en Haarlemmer (611 euro) meer hebben pech: in deze gemeenten is het totaal het hoogst.

Afgelopen april werden er in de Tweede Kamer nog kamervragen gesteld over het grote verschil in parkeerkosten per gemeente voor mensen met een beperking.

Screenshot-parkeerkosten Screenshot via kortingscode.nl

(Bron: Stadszaken)

Altijd op de hoogte blijven?