Parazwemmer Takken pakt laatste strohalm richting Parijs

16 april 2024 - Robin Wubben
Mathilde Dusol
Zwemmer Bas Takken heeft op de 100 meter rugslag voldaan aan de kwalificatielimiet voor de Paralympische Spelen. Hij klokte in Eindhoven een tijd van 1:02.15 en bleef daarmee 0.29 seconden onder de limiet in de S10-klasse. Het was voor de 24-jarige in Hoorn geboren zwemmer de allerlaatste kans op een limiet voor de Paralympische Spelen.

Takken zwom op de derde avond van de Eindhoven Qualification Meet (EQM) eerst de 200 meter wisselslag. Dat is de afstand waarop hij in 2021 nog brons won op de Paralympische Spelen. Richting Parijs lukte het hem tot nu toe niet om op die afstand de limiettijd op de klokken te krijgen. Ook in Eindhoven ging het mis: hij bleef 0.04 seconden boven de limiettijd van 2:16.67.

Plan B

Amper een uur na die teleurstelling dook Takken het water in voor de 100 meter rugslag. “Dit was plan B dat we voor Bas in gedachten hadden; een ontsnappingsroute naar Parijs”, zei een opgeluchte bondscoach Bram Dekker  nadat de in Amersfoort wonende Takken eindelijk een paralympische nominatie op zak had. “Omdat Bas wel voldaan heeft aan de internationale kwalificatie-eisen, houden we de optie open om hem voor de Spelen ook op zijn favoriete 200 meter wisselslag in te schrijven.”

Laatste kans

De EQM in Eindhoven was voor alle parazwemmers de laatste kans om kwalificatielimieten voor de Paralympische Spelen te zwemmen. In totaal acht Nederlandse zwemmers hebben voldaan aan de gestelde limieten. Bondscoach Dekker gaat het team voor Parijs 2024 nu voordragen NOC*NSF. De sportkoepel neemt het definitieve besluit over paralympische deelname.

Bron: ParaNieuws

Altijd op de hoogte blijven?