Pararoeister Eva Mol loopt paralympische kwalificatie mis

21 mei 2024 - Robin Wubben
Ilse Schaffers
Para-skiffroeister Eva Mol is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de Paralympische Spelen. In de finale van het Paralympisch Kwalificatie Toernooi (PKT) roeide de 39-jarige Amersfoortse naar de tweede plaats. Alleen voor winnares Mukhayyo Abdusattorova uit Oezbekistan lag er een ticket naar Parijs klaar.

Mol plaatste zich in het Zwitserse Luzern als snelste voor de A-finale en ging daarin ook voortvarend van start. Na 500 meter lag de Nederlandse aan de leiding, met een krappe seconde voorsprong op Abdusattorova. De andere concurrenten hadden de twee al op een flinke achterstand geroeid. De Oezbeekse had echter een veel hoger slagritme dan Mol en kwam in het vervolg van de race hard voorbij. Na 2000 meter was het verschil bijna 14 seconden, in het voordeel van Abdusattorova.

Aanwijsplek

Mol, die door een blessure pas kort voor het PKT besloot toch te starten, zag zo haar kans op deelname aan de Paralympische Spelen aan zich voorbijgaan. In de PR1-handicapklasse is er nog één internationale aanwijsplek, waar de Nederlandse mogelijk aanspraak op mag maken. Deze wordt in juli door het Internationaal Paralympisch Comité en de internationale roeibond World Rowing toegewezen.

Update: Protest

Na afloop van de A-finale in de PR1-klasse is er door officials protest aangetekend tegen winnares Abdusattorova. Zij zou volgens hen haar benen hebben gebruikt om af te zetten bij het roeien; iets dat voor sporters die geclassificeerd zijn in de PR1-klasse onmogelijk zou moeten zijn. In de PR1-roeiklasse zitten roeiers met minimale of geen rompfunctie, die roeien met arm- en schouderbewegingen en hun benen niet kunnen gebruiken. Het zitje zit vast in de boot, de roeiers zitten met een riem vast aan het zitje.

Het is nog onduidelijk wanneer er een beslissing wordt genomen over dit protest en wat de gevolgen daarvan dan zijn voor Eva Mol.

Update 2: Protest afgewezen

Para-roeister Eva Mol gaat deze zomer definitief niet naar de Paralympische Spelen in Parijs. Het protest tegen de Oezbeekse winnares in de skiffklasse is na een uitgebreide herkeuring afgewezen, waardoor de Nederlandse niet alsnog het ticket naar Parijs krijgt.

"Hier eindigt de weg naar Parijs en begint de route naar Los Angeles", blikt de 39-jarige Amersfoortse vooruit naar de Paralympische Spelen in 2028. "Ik heb moeten racen met een stressfractuur aan mijn ribben die nog niet volledig hersteld was. In de finale brak het opnieuw. Met het oog op dat laatste ticket naar Parijs hebben we dat risico genomen." In overleg met de dokters heeft Mol wel besloten op de World Cup van komend weekend niet te roeien.

Bron: ParaNieuws

Altijd op de hoogte blijven?