Paralympische Spelen in Tokio uitgesteld naar 2021

Tokyo Paralympic Games

Foto door Jason Goh via Pixabay

De Paralympische Spelen van komende zomer worden definitief uitgesteld naar 2021, heeft het internationaal olympisch comité (IOC) dinsdag bekendgemaakt na een telefoongesprek met de Japanse premier Shinzo Abe. “Door de huidige omstandigheden en de informatie die we van wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben gekregen, hebben we de conclusie getrokken dat de Spelen moeten worden verplaatst”, schrijft het IOC in een officiële verklaring.

De Paralympische Spelen zouden van 25 augustus tot en met 6 september op het programma staan.

‘Nu niet het belangrijkste’
“Dit is het enige juiste besluit”, reageert voorzitter Andrew Parsons van het internationaal paralympisch comité (IPC). “Sport is nu niet het belangrijkste in het leven.” Het is nog niet bekend wanneer het grootste sportevenement ter wereld voor sporters met een handicap nu gehouden wordt, maar het IOC meldt dat dit in ieder geval na 2020 en niet later dan de zomer van 2021 zal zijn.

Toegenomen druk
Door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus stonden de Paralympics al enige tijd op losse schroeven. Het IOC en IPC hielden lange tijd hoop dat het vierjaarlijkse evenement komende zomer door kon gaan, maar door toegenomen internationale druk werd de afgelopen dagen toch rekening gehouden met uitstel.

Veel kwalificatietoernooien voor de Spelen konden vanwege het coronavirus niet doorgaan. Voor veel atleten was het bovendien onmogelijk om zich fatsoenlijk voor te bereiden, omdat ze thuis moeten blijven en veel trainingscentra door de getroffen maatregelen gesloten zijn.

Miljardenbesluit
Het uitstel van de Spelen zal het IOC, IPC en Japan miljarden euro’s gaan kosten. Alleen al de tv-rechten voor de Spelen zijn goed voor zo’n 4 miljard euro, terwijl het organisatiecomité ruim 3 miljard euro aan sponsorinkomsten had binnengehaald. Het is niet het eerste grote evenement dat wordt uitgesteld vanwege het coronavirus, eerder werd al de Invictus Games verplaatst.

Update 30 maart 2020
In 2021 worden de Paralympische Spelen georganiseerd van 24 augustus tot en met 5 september.

(Bron: NU.nl)

Geef een reactie