Paralympiër Geert Schipper doet succesvolle poging IJsselmeer oversteken

Foto via screenshot YouTube

Geert Schipper (41) waagt zich vrijdag vanaf Medemblik zwemmend aan de IJsselmeeroversteek. “Na een kwartier ga ik mezelf waarschijnlijk afvragen: waar ben ik aan begonnen?” Velen gingen hem voor op de 22 kilometer-afstand, maar niet eerder een sporter met een beperking als die van Schipper.

In 2004 verongelukte het vliegtuigje waarin de Spanbroeker zat en liep hij een incomplete dwarslaesie op.

Zilver in Rio
Geert Schipper legde zich daarna toe op handbiken en vooral op de paratriathlon. Hij lag jarenlang om zes uur ’s morgens in het Alkmaarse badwater om meters te maken. “Best wel gek. En dan lag ik tussen de vaderlandse zwemtalenten.” De talloze uren in dat water en kilometers in de handbike leidden in 2016 tot de zilveren medaille op de paratriathlon in Rio de Janeiro, achter landgenoot Jetze Plat.

Extreem
Daarna bleek de Spanbroeker in voor extreme evenementen. “Ik had voor ‘Rio’ al wat voornemens, maar dat paste op weg naar de Paralympische Spelen niet in het voorbereidingstraject.” Daarna viel hij het wereldduurrecord op de baan aan in de handbike en afgelopen najaar veroverde hij de wereldtitel tijdens de Ironman op Hawaï. Het geluk van die laatste exceptionele prijs na negen uur lang afzien, woog voor de mens in Schipper niet op tegen het feit dat hij de geboorte van zijn dochter, een dag eerder, moest missen. “Dat deed pijn.”

‘Ik geef niet zomaar op’
Ruim een jaar voor de Spelen van Tokio 2020 gaat hij tóch weer een nieuwe uitdaging aan. “Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan”, klinkt het manmoedig. “Fysiek kan ik dit, ook al heb ik dit jaar nog niet veel in het buitenwater getraind. Ik denk mezelf goed te kennen, zonder dat ik mezelf over de kop zwem.” De armen en het bovenlichaam moeten het gaan doen. “Uit mijn benen komt geen snelheid, alleen drijfstabiliteit. Het wordt doormalen, maar ik geef niet zomaar op.”

Update: het is gelukt!
In 5 uur, 38 minuten en 38 seconden heeft Geert Schipper vrijdagmiddag de overkant van het IJsselmeer bereikt.

(Bron: Telegraaf)

Geef een reactie