De Bredase stichting achter een van ‘s werelds grootste evenementen voor gehandicaptensport heeft zichzelf na bijna twee decennia opgeheven. Sinds 2005 kwamen duizenden deelnemers van over de hele wereld naar Breda om deel te nemen aan de ParaGames. Het bestuur heeft besloten om te stoppen met de stichting ParaGamesBreda, waardoor het Bredase evenement van de internationale sportkalender verdwijnt. Dat meldt BredaVandaag.
De stichting ParaGamesBreda, opgericht in 2004, had als hoofddoel om mensen met een lichamelijke beperking actief te betrekken bij sport. Hun meest prominente initiatief was de ParaGames, voorheen bekend als de BredaLympics. Dit grootschalige sportevenement vond om de twee jaar plaats in Breda en trok duizenden internationale deelnemers die deelnamen aan tientallen verschillende sporten.
Dankwoord
Via sociale media heeft het bestuur een uitgebreid dankwoord geuit aan allen die hebben bijgedragen aan het succes van ParaGames. "Wij willen de gemeente Breda en de provincie Noord-Brabant bedanken voor de steun die zij zowel financieel als ook op andere manieren aan het evenement hebben gegeven. Zonder deze steun was het niet mogelijk geweest om zoveel sporters uit binnen- en buitenland een podium te bieden."
Ook de sporters, begeleiders, vrijwilligers en sponsoren worden bedankt door het bestuur.
Toekomstplannen
Desalniettemin lijkt het erop dat het bestuur nog niet volledig wil stoppen. "We hopen in de toekomst op een andere manier bij te dragen aan het bieden van mogelijkheden voor mensen met een beperking", verklaart het bestuur. De precieze invulling van deze toekomstplannen blijft vooralsnog niet duidelijk.
De achtste en laatste ParaGames-editie vond plaats in 2019. In 2021 kon het evenement niet doorgaan vanwege de coronapandemie. De regels en voorschriften maakten het onmogelijk voor het bestuur om op een veilige en verantwoorde manier een evenement met zoveel deelnemers en begeleiders te organiseren. De organisatie keek toen uit naar de volgende editie in 2023, maar ook dit jaar en in de toekomst zal het sportevenement niet plaatsvinden.
Guus Zoutendijk Prijs
In 2008 werd ParaGamesBreda nog onderscheiden met de Guus Zoutendijk Prijs. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een sportvereniging, persoon of groep mensen die zich op buitengewone wijze inzetten voor sporters met een beperking of chronische aandoening.
Het opheffen van de stichting betekent een einde van een tijdperk. Het verdwijnen van ParaGames zal een leegte achterlaten voor alle internationale deelnemers en supporters die voor het evenement naar Breda kwamen.
Reactie van het bestuur
"Het was een moeilijk besluit, echter er zijn meerdere redenen waardoor toch tot dit besluit is gekomen. De belangrijkste reden is dat de missie om sporters met een beperking door het organiseren van de ParaGamesBreda een podium te kunnen bieden om hun sport uit te voeren en aandacht te vragen voor aangepast sporten volbracht lijkt. In de afgelopen decennia is het aangepast sporten verder geprofessionaliseerd en kunnen de sporters met een beperking vaak terecht bij de reguliere bonden. Deze ontwikkeling maakt dat er vele toernooien worden georganiseerd voor al zeer veel sporters met een beperking.
Een prachtige ontwikkeling! Er is veel meer aandacht is gekomen voor aangepast sporten, denk aan zendtijd en belangstelling voor de Paralympische Spelen. Als organisatie merkten we dat het steeds moeilijker werd een goed programma op te zetten met voldoende sporters juist omdat er al een Europees of wereldtoernooi in hun tak van sport was in de nabijheid van de datum van de ParaGamesBreda. Ook na het moeten afblazen van de editie 2021, kwamen er minder vragen van bonden of individuele sporters om weer mee te doen met de ParaGamesBreda. De vraag naar en behoefte voor het evenement leek af te nemen.
Dit heeft ons als organisatie aan het denken gezet. De toegenomen activiteiten bij de bonden en de afgenomen behoefte om met elkaar te sporten binnen het concept van de ParaGamesBreda in combinatie met de uitdaging waar je als vrijwilligers organisatie voorstaat wat betreft het binnenhalen van subsidies en sponsering en het hebben van voldoende vrijwilligers heeft ons doen besluiten te stoppen."
(Bron: BredaVandaag)