Overleg verbeteren arbeidsmarkt voor mensen met beperking gestaakt

Foto door Herman Maatkamp

Zeven maatschappelijk organisaties, waaronder FNV, willen voorlopig niet meer met het kabinet meedenken en -praten over het verbeteren van de arbeidsmarkt voor mensen met een beperking.

Onder meer FNV, CNV, belangenorganisatie Ieder(in) en actiegroep Wij Staan Op! eisen dat eerst een plan van tafel gaat om salarissen onder het minimumloon voor deze groep werknemers mogelijk te maken.

Loon voor productiviteit
De organisaties strijden al langer tegen de zogeheten loondispensatie. Die maatregel komt erop neer dat werknemers met een handicap alleen loon krijgen voor de productiviteit die ze daadwerkelijk leveren.

Zo wordt het goedkoper voor werkgevers om mensen met een beperking aan te nemen. Het loon wordt aangevuld met een uitkering. Keerzijde is dat mensen daardoor minder pensioen opbouwen en bijvoorbeeld minder WW krijgen als ze hun baan kwijtraken. Tegenstanders vinden het verder in strijd met het principe van gelijke behandeling.

Van tafel
De zeven organisaties hadden donderdag hun – vooralsnog laatste – overleg met verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken). “Een nieuw overleg heeft alleen zin als het huidige loondispensatieplan van tafel is”, aldus FNV.

(Bron: NU.nl)

Facebook Twitter Email

  2 comments for “Overleg verbeteren arbeidsmarkt voor mensen met beperking gestaakt

  1. C.Bakker
    22 juni 2018 at 17:42

    Wat moet je hier nog op zeggen.

  2. Piet Melman
    22 juni 2018 at 20:13

    Terecht punt. Het plan van de staatssecretaris stinkt, stinkt naar discriminatie en willekeur. Mensen met een beperking zouden wellicht nog mee kunnen werken aan de uitwerking van een plan van de staatssecretaris om ALLE werknemers slechts loon te betalen voor de productie die ze daadwerkelijk leveren. Daar kunnen we ons van alles bij voorstellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *