Oud-paralympiër Pistorius komt vandaag vervroegd vrij

5 januari 2024
Beeld: Jim Thurston, via Flickr

Misschien wel de bekendste paralympiër ter wereld komt vandaag vervroegd vrij uit de gevangenis na het doodschieten van zijn vriendin, bijna elf jaar geleden. Hoe laat hardloper Oscar Pistorius wordt vrijgelaten, is uit veiligheidsoverwegingen niet bekendgemaakt.

Oud-paralympiër Oscar Pistorius, ook wel bekend als de 'Blade Runner', bracht zijn toen 29-jarige vriendin Reeva Steenkamp in 2013 om het leven op Valentijnsdag.

Kogels door badkamerdeur

Hij moest na haar dood eerst in huisarrest en werd na zeven maanden veroordeeld voor dood door schuld. Hij kreeg een celstraf van vijf jaar, maar ging er tegen in beroep. Het hooggerechtshof veroordeelde hem later voor moord en hij kreeg dertien jaar celstraf.

Inmiddels heeft Pistorius meer dan acht jaar vastgezeten en heeft hij volgens de Zuid-Afrikaanse wetgeving recht op vervroegde vrijlating. Eind 2023 besloot het ministerie van Justitie dat hij vandaag vrij mag komen.

Pistorius heeft zelf altijd volgehouden dat hij zijn vriendin niet wilde vermoorden. Hij dacht dat er een indringer in hun huis was en vuurde vier kogels af door de badkamerdeur, die dicht was. Steenkamp stond in de badkamer en overleed als gevolg van de schotwonden.

In behandeling

Hoewel Pistorius vervroegd vrijkomt, blijft hij wel in behandeling voor woedebuien, meldde een advocaat van Steenkamp eerder. Het gaat dan ook om een voorwaardelijke vrijlating. Zo moet hij ook contact houden met het ministerie van Justitie.

Belangenorganisaties tegen geweld tegen vrouwen vinden dat de vrijlating van Pistorius te vroeg komt, lieten ze weten. 

Volgens buitenlandse media werd de Zuid-Afrikaanse atleet in de gevangenis extra beschermd omdat de autoriteiten een afrekening vrezen.

Gouden plakken

Oscar Pistorius deed in 2012 als eerste atleet zonder onderbenen mee aan de Olympische Spelen in Londen. Bij de Paralympische Spelen won hij zes keer goud, een keer zilver en een keer brons.

Bron: RTL Nieuws

Altijd op de hoogte blijven?