Oud-coureur en paralympisch kampioen Zanardi (53) in kritieke toestand na ongeluk

Archiefbeeld Alex Zanardi uit 2011. Foto via wikimedia/Brunhild Media

Voormalig Formule 1-coureur Alessandro Zanardi ligt na een verkeersongeluk en een urenlange operatie in kritieke toestand op de intensive care van een ziekenhuis in Siena. De Italiaan werd drie uur geopereerd aan zijn hoofd, hersenen en zijn gezicht. “De patiënt is daarna na de ic gebracht, maar de situatie is zeer ernstig”, liet het ziekenhuis weten.

De 53-jarige Italiaan, bij wie na een crash in 2001 zijn benen werden geamputeerd, was betrokken bij een ongeluk met een vrachtwagen in de buurt van de stad Pienza in de streek Toscane, meldde het Italiaanse persbureau ANSA. Volgens Sky Italia had de Italiaan meegedaan aan de Obiettivo Tricolore, een wegwedstrijd voor paralympisch atleten.

Volgens de manager van het paralympische team was Zanardi bij bewustzijn toen de medische verzorgers arriveerden. Hij is met een helikopter naar een ziekenhuis in de buurt gebracht. Op de ic wordt Zanardi in een kunstmatige coma gehouden en ligt hij aan de beademing. Het vooruitzicht blijft neurologisch gezien onverminderd ernstig.

Foto via Flickr/Brian Fuller

Carrière
De Italiaanse coureur was van 1991 tot en met 1994 en in 1999 actief in de Formule 1. Bij een crash in de Champ Cars in 2001 raakte hij zwaargewond en moesten zijn benen worden geamputeerd. Zanardi begon na zijn revalidatie een carrière als handbiker en won twee keer goud op de Olympische Spelen van Londen 2012 en twee keer goud op de Spelen van Rio de Janeiro in 2016.

Terugknokken
Zanardi is door de wijze waarop hij zich terugknokte na de zware crash een inspiratie voor velen geworden en is heel populair. “Jij hebt nooit opgegeven en met je buitengewone krachten ben je duizenden obstakels te boven gekomen”, reageerde de Italiaanse premier Guiseppe Conte op Twitter. “Kom op, Alex Zanardi, geef niet op. Heel Italië vecht met je mee.”

(Bron: AD.nl)

Geef een reactie