Oscar Pistorius naar rechter voor vervroegde vrijlating

Oscar Pistorius, de Zuid-Afrikaanse paralympisch atleet die veroordeeld is voor de moord op zijn vriendin, stapt naar de rechter om vervroegde vrijlating af te dwingen. Hij zit sinds een straf van 13 jaar uit, maar is het niet eens met de ingangsdatum van die straf. Dat meldt het AD.

Oscar Pistorius in betere tijden. Foto via Flickr/Jim Thurston

Pistorius, bijnaam ‘Blade Runner’ omdat hij tijdens de Olympische Spelen in 2012 de eerste sprinter met geamputeerde benen was die met protheses meedeed, schoot op Valentijnsdag in 2013 zijn vriendin Reeva Steenkamp dood. Naar eigen zeggen zag hij haar aan voor een inbreker in zijn huis in Pretoria. Hij vuurde vier keer door een gesloten toiletdeur.

De atleet werd op 24 november 2017 door het hooggerechtshof veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertien jaar en vijf maanden wegens moord. Daarmee werd een eerdere veroordeling van 6 jaar cel wegens doodslag vernietigd.

Onenigheid
Pistorius stapt nu naar de rechter vanwege een geschil over de ingangsdatum van zijn straf. Omdat hij zijn veroordeling meerdere keren heeft aangevochten, is er onenigheid over wanneer zijn straf effectief werd.

De paralympiër wil dat er binnen dertig dagen een hoorzitting komt. Hij stelt dat hij al lang genoeg in de gevangenis heeft gezeten om in aanmerking te komen voor vervroegde vrijlating, en dat de autoriteiten dat moeten beoordelen.

Alles lezen over paralympisch en recreatief sporten? Neem een voordelig abonnement op Support Magazine:

(Bron: AD.nl)

Geef een reactie