Mensen met een handicap moeten meer geholpen worden bij het verwezenlijken van hun seksuele behoeftes, vindt Joke Storm van Stichting Tiresias. Seks zou een mensenrecht moeten zijn, zegt ze in 'Dit is de Dag' op NPO Radio 1. Hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot is het daar niet mee eens.

"Mensen die niet in staat zijn om te regelen dat er iemand komt met wie intieme aanraking en seksualiteit gerealiseerd kan worden, moeten daarmee geholpen worden", vindt Joke Storm van Stichting Tiresias. Deze stichting zet zich in voor de seksuele rechten van mensen met een beperking. Deze week betoogt ze in NRC dat er nog een taboe is op handicap en seksualiteit.

Mensenrecht

"Bij opleidingen is nog weinig aandacht voor sekszorg en instellingen doen er lacherig over, terwijl het een essentieel deel van je functioneren is", zegt Storm. Bovendien is seks goed voor de gezondheid, stelt zij. "Dat geldt voor u, voor mij, voor iedereen." Volgens haar zou seks een mensenrecht moeten zijn: "Het is een basisbehoefte."

Hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot kijkt daar heel anders naar en noemt het een 'problematische stelling'. Groot: "Ik denk dat vooral mannen die de afgelopen tijd beschuldigd zijn van seksueel overschrijdend gedrag blij zullen zijn met de gedachte dat het een mensenrecht is. De tijd dat we vonden dat een man recht had op seks, ligt toch wel achter ons."

Een manier om het taboe rondom sekszorg te doorbreken is om mensen die er zelf niet voor kunnen zorgen dat zij in hun seksuele behoeften worden voorzien – door een beperking - financieel te ondersteunen, denkt Storm. "Voor de bemiddeling en uitvoering van sekszorg, zouden mensen een beroep moeten kunnen doen op zorggelden. Bijvoorbeeld via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo, red.) of de zorgverzekeringswet."

Groente en fruit

Dat gaat zorgeconoom Groot te ver. Hij wijst erop dat de Wmo bedoeld is om mensen te laten deelnemen aan de samenleving: "Ik denk niet dat je seks nodig hebt om deel te nemen aan de samenleving." En de gezondheidsvoordelen? "Groente en fruit eten is ook goed voor je gezondheid, en dat gaan we ook niet uit de Wmo of uit de zorgverzekeringswet betalen", vindt Groot.

Maar, stelt Storm: "Het gaat meer om de houding, dat je bereid bent om iemand met een beperking te ondersteunen bij het vervullen van hun verlangen naar intimiteit en seksualiteit."

Bekijk en/of beluister hier het radiofragment.

(Bron: NPO Radio 1)

Altijd op de hoogte blijven?