Doe mee! Onderzoek werkende rolstoelers

Zware deuren, hoge drempels, liften en aangepaste toiletten die oneigenlijk gebruikt worden, niet voor vol worden aangezien; je zou toch denken dat de ‘usual suspects’ van ontoegankelijkheid op de werkvloer inmiddels wel zijn opgelost in Nederland. Maar niets is minder waar. Daarom doen Support Magazine, Onbeperkt aan de Slag en Wij Staan Op in samenwerking met O4 Wheelchairs onderzoek naar de frustraties van werkende rolstoelers.

Zit je in een rolstoel en werk je? Doe dan mee! Klik hier om meteen naar de vragenlijst te gaan.

De adviseurs van O4 Wheelchairs (initiator van het onderzoek) ontvangen regelmatig signalen dat Nederlandse werkgevers nog lang niet alles goed geregeld hebben als het om toegankelijkheid en inclusiviteit gaat. Met de resultaten willen de onderzoekers werkgevend Nederland concreet voorlichten en werkende rolstoelers handvatten geven om hun problemen gemakkelijker bespreekbaar te maken bij hun werkgevers.

Support Magazine Lezerspanel
Voor de opzet van dit grote onderzoek heeft eerst een vooronderzoek plaatsgevonden onder de panelleden van Support Magazine. Hun antwoorden bevestigen de noodzaak voor een grootschalig onderzoek: maar liefst 88 procent van de werkende panelleden in een rolstoel ervaart dat hun werkgevers en collega’s – meestal uit onwetendheid – geen rekening houden met hun beperking (59 procent ervaart dit incidenteel, 26 procent regelmatig en 4 procent voortdurend). Enkele quotes:

“Het gebouw waar ik werk is redelijk goed toegankelijk. Toch zijn er hindernissen in de vorm van zware deuren, die vanuit een rolstoel moeilijk te openen zijn. Ook zijn er niet op iedere verdieping toegankelijke wc’s, of de wc wordt door de portier op slot gehouden ‘om oneigenlijk gebruik tegen te gaan’. Dat is geen probleem zolang de portier op zijn plek zit … Verder is er niet op iedere verdieping een evacuatiestoel, dus in geval van calamiteiten moet een bhv’er naar een andere verdieping om een stoel te vinden.”

“Soms word ik niet uitgenodigd voor sociale activiteiten omdat collega’s denken dat het te vermoeiend voor me is. Of ze nodigen me wel uit maar houden er vervolgens geen rekening mee dat ik bij de gekozen locatie niet naar binnen kan.”

“Als gemeenteraadslid word ik vaak geconfronteerd met ontoegankelijke vergaderlocaties en bijeenkomsten waar uitsluitend statafels staan.”

Al meegedaan?
Heb je als panellid al meegedaan aan het vooronderzoek, dan bij deze het verzoek ook deel te nemen aan dit grotere onderzoek.

Doe ook mee als je wel tevreden bent
Naast de problemen zijn de goede voorbeelden van groot belang, vooral omdat de onderzoekers met de resultaten werkgevend Nederland van advies en tips willen voorzien. Doe dus vooral mee, ook als je geen problemen ervaart met je rolstoel op het werk.

De enquête duurt ongeveer 10 minuten om af te ronden. Naar het onderzoek.

Geef een reactie