Onderzoek naar sociale inclusie: meer vrienden in regulier dan speciaal onderwijs

5 mei 2021 - Redactie Support Magazine

Leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften ervaren méér sociale inclusie in het reguliere onderwijs dan in het speciaal onderwijs, maken méér vrienden (waarvan meer in dezelfde buurt wonen) en lijken minder eenzaam te zijn. Gedragseconoom Jana Vyrastekova van de Radboud Universiteit heeft een nieuw onderzoek naar sociale inclusie van deze kinderen gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE. Ieder(in), Patiëntenfederatie Nederland en MIND droegen bij aan het verzamelen van de data voor dit onderzoek.

In het onderzoek van Vyrastekova werd aan de ouders van leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften gevraagd hoe ze de inclusie van hun kinderen op school zouden beoordelen. De ouders gaven ook informatie over waar hun kinderen vrienden maken en hoe eenzaam ze lijken te zijn, zowel op school als thuis.

Eerder onderzoek richtte zich vooral op observaties van gedrag, zoals het tellen van sociale interacties van leerlingen in de loop van een dag. Daardoor werden de verschillen tussen leerlingen met verschillende sociale behoeften en gedragen uitvergroot. In dit onderzoek staat juist de subjectieve ervaring van kinderen (en ouders) centraal.

Inclusief onderwijs van grote waarde

De Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in) en MIND droegen bij aan het verzamelen van de data voor dit onderzoek, door een digitale vragenlijst te verspreiden. De publicatie laat zien dat inclusief onderwijs van grote waarde is voor leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte en andere leerlingen. Naar school gaan in de eigen buurt is daar een belangrijk onderdeel van.

Regulier en speciaal groeien naar elkaar toe

In het position paper over inclusief onderwijs wordt uitgelegd waarom inclusief onderwijs goed is voor kinderen met een beperking of chronische ziekte. Samen naar school gaan, legt de basis voor wederzijdse acceptatie en levenslang meedoen.

Lees hier meer over het onderzoek. De publicatie zelf is hier terug te vinden.

(Bron: Iederin)

Altijd op de hoogte blijven?