Onbeperkt ondernemen

Niels ten Hagen. Foto: Aldo Allessie

Droom je ervan voor jezelf te gaan werken en een eigen bedrijf te beginnen? Dan kun je terecht bij het Expertisecentrum Bijzonder Ondernemen (EBO). Het EBO is dé autoriteit op het gebied van ondernemen voor bijzondere doelgroepen en verzorgt een opleidingsprogramma speciaal voor mensen met een beperking. Oprichter en directeur Niels ten Hagen: “Op het moment dat je gaat werken als zelfstandige, gaat er een wereld voor je open.”

Voor mensen met een beperking is ondernemer worden een mooi alternatief voor loondienst, vertelt Niels ten Hagen. Niels spreekt uit eigen ervaring. Hij heeft de spierziekte SMA en is zelf al jarenlang een gedreven ondernemer. Voor jezelf beginnen neemt veel barrières weg. Niels: “Je kunt de werktijden afstemmen op je energieniveau, in je eigen aangepaste omgeving.” Daarbij komt dat bij veel mensen met een beperking al een ondernemende houding aanwezig is. “Het zijn vaak probleemoplossers, experts in het regisseren van hun eigen leven. Ze zijn constant bezig met het regelen van voorzieningen, zorg en huisvesting.”

Een goeie zaak dus, ondernemer worden met een beperking. Maar lange tijd bestond er geen speciaal opleidingsprogramma voor. Er zijn weliswaar reïntegratiebureaus, maar die doen dit erbij, het is niet hun kerntaak. Om die reden heeft Niels in 2015 samen met twee andere ondernemers het EBO opgericht.

Een onverwacht cadeautje
De start was voortvarend. Binnen een mum tijd was er een lesprogramma en stond een groepje kandidaat-ondernemers in de startblokken. Maar wie ging dit betalen? De aanbesteding bij UWV bleek een lang traject met veel formulieren. De gemeente Zwolle, een uitvoerder van de Participatiewet, stond niet te popelen. De initiatiefnemers besloten op eigen kosten verder te gaan. Niels: “Het enige risico was dat we iets moois gingen doen en er niet voor betaald kregen.” Het pilotproject bleek een succes en bevatte een onverwacht cadeautje. “Dankzij de coaching werden onze klanten ook sociaal actiever en kregen een beter dagritme. Dat trok de gemeente uiteindelijk over de streep. Maar UWV en gemeente mochten van ons alleen meedoen als wij een nieuwe groep konden begeleiden.” Inmiddels mag het EBO landelijk opereren.

Meer lezen?
Je kunt het juninummer (editie 3/2019) hier bestellen. Wie in de toekomst verzekerd wil zijn van automatische toezending van elke editie, kan natuurlijk beter een abonnement nemen. Je bent al abonnee vanaf € 19,99 per jaar.

Geef een reactie