NSGK RaceRunning Cup: kampioenschap in snelst groeiende sport

Op 3 juni kunnen alle RaceRunning-atleten van Nederland hun krachten meten in de NSGK RaceRunning Cup. RaceRunning is een nieuwe vorm van atletiek voor mensen die niet goed kunnen rennen of lopen. Het is de snelst groeiende sport van Nederland voor mensen met een handicap. Dat meldt de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind.

Een RaceRunner is een soort driewielloopfiets waarmee veel mensen met een (ernstige) motorische beperking tóch kunnen lopen of zelfs rennen. Een paar jaar geleden introduceerden het VUmc en de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) RaceRunning als sport in Nederland. Inmiddels zijn er RaceRunners aanwezig op 15 atletiek- en sportverenigingen en 15 andere locaties zoals (Mytyl)scholen en revalidatiecentra. Nog twee verenigingen zijn bezig om RaceRunners aan te schaffen. Zowel NOC*NSF als de Atletiekunie spreken over een ‘booming sport’.

Introductie
VUmc en NSGK willen nog veel meer atletiekverenigingen helpen met het introduceren van de RaceRunner. Het VUmc geeft informatie en trainingen, NSGK helpt met de fondsenwerving. “RaceRunning opent voor veel kinderen een heel nieuwe wereld”, zegt onderzoeker en kinderfysiotherapeut Petra van Schie van VUmc. “Ineens kunnen ze lopen, rennen, sporten. Dat is niet alleen goed voor hun motorische ontwikkeling en hun conditie; het geeft ook een boost aan hun zelfvertrouwen. En doordat ze sporten bij de gewone sportvereniging in hun buurt, leren ze ook leeftijdgenoten zonder beperking kennen.”

Dat laatste is ook reden voor NSGK om het project te steunen, zegt directeur Henk-Willem Laan: “Wij willen dat kinderen met en zonder handicap zo veel mogelijk samen leven. Dankzij een eenvoudig hulpmiddel als de RaceRunner kunnen kinderen en jongeren samen sporten bij dezelfde vereniging. Dat lijkt een kleine stap maar voor kinderen met een beperking kan het life changing zijn.”

Wedstrijden voor iedereen
NSGK RaceRunning Cup vindt plaats op zaterdag 3 juni 2017 bij AV Spirit in Lelystad. Er zijn wedstrijden op de 100, 200, 400 en 800 meter. Iedereen vanaf 6 jaar kan meedoen: beginner of gevorderde, met of zonder eigen RaceRunner. Wie de RaceRunner wil uitproberen kan deelnemen aan een clinic of training. Meer informatie over de Cup, het project van VUmc en NSGK of RaceRunning in het algemeen vind je via de volgende websites: www.nsgk.nl/racerunning en www.racerunning.nl.

(Bron: NSGK)

Geef een reactie