Nog steeds veel te weinig speelplekken voor kinderen met handicap

12 november 2019 - Redactie Support Magazine

Er moet veel meer haast gemaakt worden met de aanleg van speeltuinen die ook geschikt zijn voor kinderen met een beperking. Die oproep doen politici en betrokkenen. "Er liggen mooie beloftes, maar met mooie praatjes heb je nog geen spelende kinderen."

De ambitie van het kabinet was twee jaar geleden glashelder: er moesten veel meer speeltuinen komen waar ook kinderen met een handicap konden spelen. D66 wil zelfs dat de helft van de gemeenten zo'n speeltuin zou krijgen. "Iets waarvan de minister destijds heeft toegezegd dat hij zich er hard voor zou gaan maken", zegt D66-Kamerlid Vera Bergkamp.

Kinderen hebben recht op spelen

D66 heeft samen spelen voor alle kinderen hoog op de agenda staan, en dus vroeg de partij cijfers op over de actuele stand van zaken. "Teleurstellend. De minister kan ons geen cijfers geven. We weten dus niet of er meer speeltuinen toegankelijk zijn geworden en hoeveel dan. We willen daar echt duidelijkheid over", zegt het D66-Kamerlid. Want: "Spelen is ontzettend belangrijk voor alle kinderen, of kinderen nu een handicap hebben of niet." Goed kunnen buitenspelen is zelfs zo belangrijk dat het recht erop is opgenomen in het VN-kinderverdrag.

De verantwoordelijkheid ligt voor een groot deel bij de gemeenten. Die moeten de speeltuinen aanleggen of ombouwen. Vera Bergkamp: "De minister heeft een coördinerende functie. Hij moet de gemeenten faciliteren en stimuleren zodat het niet alleen bij mooie woorden blijft, maar gemeenten samen met speeltuinverenigingen en andere organisaties echt aan de slag kunnen gaan."

Veel gepraat en plannen

Ilse van der Put is voorzitter van de Speeltuinbende, een landelijke beweging die zo veel mogelijk speeltuinen en -plekken toegankelijk maken voor alle kinderen. Ook de Speeltuinbende heeft geen harde cijfers. "Dat komt omdat er allerlei soorten speeltuinen zijn, in handen van de gemeente, of particulieren", licht Van der Put toe. Wél vangt Van der Put signalen op door het hele land en die zijn nog weinig rooskleurig. "Er moet echt nog een hoop werk worden verzet", zegt Van der Put.

"Er komen in gemeenten wel mensen in beweging, maar het duurt allemaal te lang en het gaat te traag. Het is nog lang niet genoeg, gemeenten moeten echt aan de slag. Kinderen kunnen niet spelen in gepraat. Daarom pleiten wij, samen het Gehandicapte Kind en Jantje Beton en vele andere organisaties, dat de minister geld beschikbaar stelt voor een landelijk kennisloket waar cijfers en kennis gebundeld kunnen worden."

Lees het artikel verder via de website van RTL Nieuws.

(Bron: RTL Nieuws)

Altijd op de hoogte blijven?