
Waar liggen de grenzen als het om toegankelijkheid gaat? Wat mag je wel en niet verwachten van een toegankelijk gebouw? Vragen die interessante discussies op kunnen leveren. In elk komend nummer geven wij als redactie een prikkelende stelling over toegankelijkheid. En jij brengt jouw stem uit via onze website. In het volgende nummer van Support Magazine vind je de uitslag én weer een nieuwe stelling. In deze eerste aflevering duiken we in het toegankelijk maken van monumentale panden.
Wie een nieuw pand bouwt, kan in het ontwerp al rekening houden met toegankelijkheid. Voor monumentale, historische gebouwen ligt dat anders en krijgen andere factoren voorrang boven toegankelijkheid; de cultuurhistorisch waardevolle aspecten van een monumentaal pand moeten zoveel mogelijk intact gelaten worden. Simpel gezegd: het aanleggen van bijvoorbeeld een rolstoelhelling of -hefplateau heeft een té groot effect op het uiterlijk van het historische pand. In plaats van zo’n voorziening voor de hoofdingang te plaatsen, wordt er dan gekozen voor een aanpassing bij een zij- of achterdeur. Iedereen kan naar binnen, alleen niet door dezelfde deur, niet op dezelfde manier.
De eerste Stelling van Toegankelijkheid luidt:
Het is bij monumentale panden logisch dat cultuurhistorische waarde boven toegankelijkheid gaat.
Wat vind jij? Geef je mening via het formulier hieronder door JA of NEE te antwoorden en eventueel een toelichting in te vullen.
Stelling