
Tijdens het jaarlijkse onderzoek deden 611 mensen mee die hun ervaring deelden, waarvan veel van hen zich zorgen maken over de kosten van hun stoma. Bijna 23 procent van de deelnemers gaf aan dat hun stomaproduct niet leverbaar is. Daarentegen gaf 45 procent aan geen verandering te ervaren. Hoewel het niet de meerderheid is, is dit wel zorgwekkend te benoemen, omdat stomamaterialen persoonlijk zijn en niet makkelijk te vervangen zijn. Stichting Stomaatje doet een oproep aan de zorgverzekeraars: besteed meer aandacht aan het belang van kwalitatieve zorg tot een breed aanbod aan stomamateriaal.
Klachten
Uit de enquête kwamen veel klachten naar voren, zo kon 10 procent minder materialen bestellen en gaf 12 procent van de bevraagden aan om grotere bestellingen te doen dan voorheen. De leveringen van stomamateriaal duurt nu ook langer, wat er voor zorgt dat er soms uitgeweken moet worden naar ander materiaal. Dit materiaal is vaak wat minder geschikt is dan wat eerder gebruikt werd.
De kwaliteit van het stomamateriaal is ook achteruit gegaan, laat 7 procent van de ondervraagden weten. "Ik moest naar een andere plak (het deel wat op de huid geplakt zit, red.) binnen mijn huidige merk overstappen en dat gaf veel huidirritatie", laat één van de mensen in een reactie weten. Volgens Stichting Stomaatje is dit niet acceptabel, omdat stomadragers afhankelijk zijn van hun producten.
Overstappen van leveranciers
De meeste deelnemers van het enquête zijn bij hun bestaande leverancier gebleven, zoals Medireva of Mediq. Slecht 5 procent stapte over, meestal vanwege betere beschikbaarheid van materialen of een verlies van contracten met hun oude leverancier. Het is een zorgwekkende trend dat sommige stomadragers gedwongen worden om van leverancier te wisselen, zegt Stichting Stomaatje. Stomadragers die hun ervaring deelden, laten weten dat het veel emoties bij hen oproept. Dat veroorzaakte veel stress omdat ik een nieuwe verzekering moest nemen." Naast stress veroorzaakt het ook onzekerheid bij stomadragers. "Ik hoor steeds vaker dat MediReva terughoudend is met extra materiaal voor vakanties of lekkages. Dat maakt mij onzeker."
Extra kosten bijna niet te voorkomen
Veelvoorkomende producten die niet worden vergoed in het eigen risico zijn lijmverwijderaars, barrièrecrèmes, halve maantjes, pasta, gaasjes en huidherstellend poeder. 30 procent van de stomadragers geeft aan niet de middelen ontvangen die ze nodig hebben. Het gaat vooral om lijmrestverwijderaars, waardoor de stoma minder goed verzorgd kan worden. Sommige stomadragers geven aan huid te beschadigen, omdat ze zonder lijmrestverwijderaars hun huidplak niet kunnen verwijderen.
Bron: Stichting Stomaatje