
Inkomensafhankelijke bijdrage
Op dit moment betalen Wmo-gebruikers een vast maandbedrag, het zogenaamde abonnementstarief voor voorzieningen als huishoudelijke hulp, woningaanpassingen of hulpmiddelen. Maar als het aan het kabinet ligt, wordt dat vaste tarief vervangen door een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Volgens het Nibud kan deze bijdrage oplopen tot duizenden euro’s per jaar. Hier lees je meer over de gevolgen van dit wetsvoorstel.
Onbetaalbaar
Voor veel mensen met een beperking betekent dit dat de toegang tot noodzakelijke zorg en ondersteuning onbetaalbaar wordt. Uit eerder onderzoek van Ieder(in) blijkt al dat bijna 40 procent van deze groep zorg mijdt vanwege de kosten. Met de voorgestelde maatregel wordt die drempel alleen maar hoger.
In strijd met VN-verdrag Handicap
Het nieuwe wetsvoorstel is in strijd met het VN-verdrag Handicap, dat Nederland heeft ondertekend. In het VN-verdrag staat dat overheden geen extra drempels mogen opwerpen voor mensen met een beperking. Het verdrag kent het 'standstill-beginsel'. Dit betekent dat de (inkomens)positie van mensen met een beperking in ieder geval niet verder mag verslechteren.
De directeur van Ieder(in) pleit daarom voor aanpassing van het wetsvoorstel, laat ze weten in een statement op de website van de organisatie. Een mogelijke oplossing is het beperken van de inkomensafhankelijke bijdrage tot alleen de huishoudelijke hulp, terwijl het huidige abonnementstarief behouden blijft voor andere vormen van ondersteuning.