
Overheidsprogramma 'STOER'
Het programma van het ministerie van volkshuisvesting om bouwregels te schrappen, heeft de naam STOER gekregen. Dat staat voor: Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving. Op 2 april verscheen een conceptrapport van het programma en daarin staat welke bouwregels de minister wil schrappen. Tot de verbazing van Ieder(in) staan op de lijst onder andere bouwregels voor de toegankelijkheid van woningen.
Toegankelijkheid en brandveiligheid
Bij toegankelijkheid gaat het om bijvoorbeeld de hoofdtoegang en toegang tot de tuin en berging voor nieuwbouwwoningen. De drempel daarvoor mag nu maximaal 2 cm zijn. En het gaat om de regel dat per 1 januari 2026 ook de toegang tot balkons bij nieuwbouwwoningen toegankelijk moet zijn. Bij veiligheid gaat het om het vervangen van bouwkundige brandveiligheidseisen voor zorgwoningen (onder andere veilige vluchtroutes) door een verplichting om sprinklers te installeren. Dat laatste is goedkoper.
Oproep Ieder(in)
Er is een groot tekort aan toegankelijke woningen. Bovendien zijn toegankelijke woningen geschikt voor iedereen en daarmee breed inzetbaar. Ieder(in) vindt het schrappen van toegankelijkheidsregels dan ook niet stoer maar triest. Het is ook strijdig met het VN-verdrag Handicap dat Nederland geratificeerd heeft. Met de ratificatie heeft de overheid beloofd om geen regels te maken waardoor de positie van mensen met een beperking verslechtert. De overheid moet ervoor zorgdragen dat mensen met een beperking het gelijke recht hebben als ieder ander om te wonen in de samenleving.
Een reactie indienen?
Tot en met 11 april kan iedereen reageren op het conceptrapport. Daarvoor heeft het ministerie een online formulier gemaakt.
Ieder(in) roept op om dit formulier massaal in te vullen. Geef in de reactie bij het vak ‘Afwegingskader’ aan waarom toegankelijke woningen belangrijk zijn. En waarom bouwregels voor toegankelijkheid en veiligheid niet geschrapt mogen worden. Kijk voor meer informatie over deze actie op de website van ieder(in).
Bron: Ieder(in)