Van de dertig grote steden in Nederland is Rotterdam het meest toegankelijk voor mensen met een beperking. Dat blijkt uit de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland waar de stad is beoordeeld, zowel door ervaringsdeskundigen als mensen zonder beperking. Rotterdam is de enige grote stad die, samen met negen andere kleine gemeenten, door is naar de halve finale.
De stad werd door mensen met een lichamelijke beperking getest op fysieke obstakels in de stad, het aantal rolstoelplekken en de begaanbaarheid van de wegen. Daarnaast werd ook de toegankelijkheid van supermarkten, openbare toiletten en het openbaar vervoer getest.
Ruimte voor verbetering
Ondanks dit positieve nieuws betekent het niet dat Rotterdam nu klaar is met het toegankelijker maken van de stad. Zo blijven er volgens plaatselijke inwoners met een beperking nog zeker verbeterpunten. Jan Poot van de Vereniging van Gehandicaptenorganisaties Rotterdam (VGR) zegt tegen PZC dat er sprake is van een ‘permanent proces’. “Er zal nooit een punt zijn waarop we zeggen dat de stad voor 100 procent bereikbaar is. We moeten alert blijven. Er gebeuren goede dingen, maar er blijft ruimte voor verbetering.” Poot doelt onder andere op de rondslingerende deelscooters die de stoepen in de stad tot een ware hindernisbaan maken. Of de rateltikkers in de stoplichten die vaak stuk zijn. Ook zijn er regelmatig problemen met liften en roltrappen die buiten werking zijn, zoals vaak het geval is bij metrostation Delfshaven.
VNG
De verkiezingen zijn een initiatief van Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), waarin 60% van alle Nederlandse gemeenten worden onderzocht. Uit dit onderzoek bleek dus dat Rotterdam genoeg voldeed om door te mogen naar de halve finales en wordt in september opnieuw beoordeeld door een vakjury. De tien halve finalisten ontvingen van alle gemeenten de beste beoordelingen op hun toegankelijkheid. Het gaat naast Rotterdam om Eersel, Hardenberg, Hengelo, Noordenveld, Oude IJsselstreek, Sittard-Geleen, Tubbergen, Valkenswaard en Westerkwartier.
Bron: AD.nl, pzc.nl