
Oude IJsselstreek mag zich de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2024 noemen. De gemeente Oude IJsselstreek ligt in het oosten van Gelderland, tegen de grens met Duitsland. De winnaar laat hiermee de andere finalisten - Rotterdam en Sittard-Geleen - achter zich. De gemeente Rotterdam mag wel de aanmoedigingsprijs mee naar het stadhuis nemen.
Jury over de winnaar
De vakjury koos deze gemeente uit de drie finalisten: “Toegankelijkheid zit in het DNA van de organisatie van Oude IJsselstreek. Alle leden van het college van burgemeester en wethouders voelen zich er verantwoordelijk voor. Als jury waren we onder de indruk van de nauwe samenwerking tussen de gemeente en de stichting Onbeperkt Meedoen.”
Korte lijntjes met ervaringsdeskundigen
Wethouder van Inclusie Janine Kock is trots. Wat hebben ze ondernomen om er met de eretitel vandoor gaan? ‘Iedereen hier weet; we scoren geen 10. We zijn er nog niet en blijven samen werken aan toegankelijkheid in onze gemeente. We zorgen ervoor dat de lijntjes tussen gemeente en ervaringsdeskundigen, zoals de stichting Onbeperkt Meedoen, kort blijven. We luisteren niet alleen, we ondernemen ook zo snel mogelijk actie als zij aangeven dat het nodig is.’
Het helpt volgens de wethouder enorm als ervaringsdeskundigen wijzen op wat beter kan. ‘Dat opent de ogen en zorgt zo voor bewustwording. Projecten als een prikkelarme kermis en lessen voor scootmobielgebruikers zorgen er echt voor dat mensen makkelijker mee kunnen doen in onze gemeente.’
Op de campagnepagina laat Oude IJsselstreek zien hoe er wordt gewerkt aan toegankelijkheid.
Drie finalisten
Oude IJsselstreek, Rotterdam en Sittard-Geleen waren de 3 finalisten van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Ze werden onder meer beoordeeld op hun Lokale Inclusie Agenda, de indrukken en beoordelingen van de geheime gasten die de gemeenten bezoeken. Ook was er een analyse van de digitale toegankelijkheid van de gemeentelijke sites en apps.
Rotterdam ontvangt aanmoedigingsprijs
Ook werd de Rick Brink aanmoedigingsprijs uitgereikt aan een van de gemeenten uit de top 10, die een bijzondere vermelding verdient. In dit geval Rotterdam. De jury was onder de indruk van de inspanningen van deze grote gemeente om de stad voor alle haar inwoners zo toegangelijk mogelijk te maken. ‘Rotterdam heeft, zoals dat past bij de stad, een hele actiegerichte houding ten opzichte van toegankelijkheid. Met deze prijs moedigen we de gemeente aan nog een extra stap te zetten.’
Ook is Rotterdam de meest toegankelijk stad van Nederland, hoewel er verbeterpunten blijven. Meer lezen over de stad Rotterdam? Lees dan dit artikel op onze website.
Vernoemd naar Rick Brink
De Rick Brink Aanmoedigingsprijs is uitgereikt aan Rotterdam. De prijs is vernoemd naar Rick Brink, oud-gemeenteraadslid en oud-minister van Gehandicaptenzaken. Rick Brink overleed eerder dit jaar op 38-jarige leeftijd. Hij zette zich tijdens zijn leven in voor mensen met een beperking. Hij was ook actief als raadslid in Hardenberg toen die gemeente de eerste editie van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente (2018) won.
Wat kun je doen in Oude IJsselstreek?
Benieuwd wat je allemaal kunt doen in Gemeente Oude IJsselstreek? Of hoe de voorzieningen geregeld zijn? Kijk dan eens op één van deze websites voor inspiratie of meer informatie:
- Dagje uit? Kijk eens op de website van: VVV Oude IJsselstreek
- Ook handig voor een dagje uit: 'ongehinderd en onbeperkt genieten' in Oude IJsselstreek. Dit is een overzichtspagina met handige linkjes en verwijzingen voor een ongehinderd dagje uit
- Algemene informatie over ongehinderd op pad vind je ook op de website: Ongehinderd.nl
- Informatie over toegankelijkheid in Oude IJsselstreek
- Informatie over de werkgroep 'Onbeperkt Meedoen' in Oude IJsselstreek
- Informatie over de 'Lokale Inclusie Agenda' van Oude IJsselstreek
Bronnen: meesttoegankelijkegemeente.nl, gemeente.nu.