Het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) is een nieuwe campagne gestart. Hierin wordt aandacht gevraagd voor het feit dat er nog regelmatig mensen met een geleidehond geweigerd worden in winkels of horecazaken. Volgens KNGF wordt 1 op de 5 mensen met een hulphond de toegang tot een openbare gelegenheid wel eens ontzegd, ondanks dat dit wettelijk niet is toegestaan. Om dit probleem aan te pakken vraagt het KNGF de hulp van het Nederlandse publiek via haar nieuwste campagne ‘Hondicap’.
De campagne startte in de aanloop naar de Week van de Toegankelijkheid (7-13 oktober) en belicht de tegenstrijdige kant van het weigeren van mensen met een hulphond op droogkomische wijze. De boodschap luidt: een winkelier vraagt toch ook niet of je even uit je rolstoel kunt stappen, dus waarom wel of de hulphond bij de ingang achter kan blijven?
Video
De video ‘Hondicap’ roept het Nederlandse publiek op om hen te steunen in de bestrijding van dit probleem. Een van de doelen is de ondertekening van een petitie, waarmee een krachtig statement gemaakt kan worden naar lokale politiek, beleidsmakers, brancheverenigingen en zorg-, horeca- en retailondernemers.
Bewustwording
Elke instantie is vanaf 2016 wettelijk verplicht om mensen met een hulphond een gebouw, onder welke omstandigheden dan ook, te laten betreden. Een hulphond staat volgens de wet gelijk aan andere hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een rolstoel. Voornamelijk eet- en drinkgelegenheden, winkels en medische voorzieningen maken zich nog schuldig aan weigering. Onwetendheid van personeel en zorgen over hygiëne of overlast zijn hierbij vaak bepalende factoren.
Volgens Monique Dolfing, directeur KNGF is elke weigering er een te veel: “Mensen die gebruikmaken van een assistentiehond moeten overal ruim welkom zijn en mogen rekenen op inclusiviteit. Met deze voorlichtingscampagne willen we mensen bewust maken dat een hulphond geen gewone hond is, maar noodzakelijk voor iemand met een zichtbare of onzichtbare beperking. De hulphond is een erkend hulpmiddel. Professioneel getraind, goed gesocialiseerd, schoon, stil en gezond. Een hulphond zal geen overlast geven. Dat het weigeren van toegang wettelijk verboden is, moet iedere beleidsmaker, ondernemer of retail-, horeca- of zorgmedewerker weten. En dat gaan we met deze petitie duidelijk maken!”
Rapport Verenigde Naties
In september publiceerde de Verenigde Naties een rapport waarin forse kritiek werd geuit op de manier waarop Nederland omgaat met mensen met een beperking.