Het draagvlak in Nederland om een bijdrage te willen leveren aan een toegankelijke samenleving is groot, toch blijven we achter. Daarom lanceert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor de Week van de Toegankelijkheid Vraagje?!. Dit is een digitaal spel over toegankelijkheid ontstaan uit het VN-verdrag Handicap. Hiermee wil het ministerie van VWS mensen bewust maken van de bijdrage die zij kunnen leveren aan een toegankelijke samenleving en hen tot actie bewegen.
Men durft gesprek over toegankelijkheid niet te starten
Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat 9 op de 10 mensen het nodig vinden om drempels te verlagen voor mensen met een beperking. Drempels verlagen begint met interactie: een gesprek over de behoeften van mensen met een beperking om volledig mee te kunnen doen. Dat gesprek durven de meeste mensen nu niet te starten. Vraagje?! is een gespreksstarter die mensen op weg helpt door een vraag stellen makkelijk te maken. Je hebt het altijd bij de hand via www.vraagje.nl. Er wordt gestreefd naar gesprekken met Vraagje?! op de werkvloer, in het onderwijs, binnen de sportvereniging of culturele aangelegenheid.
Kwestie van doen
Minister Helder (Langdurige Zorg en Sport): "Ik spreek regelmatig ervaringsdeskundigen en organisaties die zich inzetten voor een inclusieve samenleving. Ik merk in die gesprekken dat het vaak vooral een kwestie is van doen. Daarom is Vraagje?! ook zo belangrijk, hiermee gaan we met z’n allen het gesprek voeren. Dat betekent een vraagje aan je collega met een beperking: 'Hoe ga jij op een prettige manier naar je werk?'. En aan je docent op school zonder een beperking: 'Is deze les voor iedereen te volgen?'. Het is een kleine moeite en maakt mensen bewust van hoe toegankelijk we als land, maar ook als mens zijn."
Ambassadeurs en ervaringsdeskundigen
Vraagje?! is tot stand gekomen in samenwerking met ervaringsdeskundigen en experts op het gebied van toegankelijkheid. Het spel is gevuld met tips van mensen met en zonder beperking. Om deze op te halen zijn er werksessies georganiseerd met meer dan 60 ervaringsdeskundigen. Waaronder blinden, slechthorenden, mensen met autisme of ADHD, mensen met een fysieke beperking of die rolstoelgebonden zijn. Zjos Dekker heeft autisme en was een van hen: "De eindvraag moet altijd zijn: 'Wat kan ik voor jou doen om het toegankelijker te maken?' Ik ervaar een deel van de beperkingen, maar lang niet allemaal. Dus ook ik blijf vragen wat we kunnen doen om het samen toegankelijker te maken."
Een kernteam van ambassadeurs ondersteunt Vraagje?! en draagt de komende jaren bij aan het creëren van bewustwording door middel van media-optredens. Dit zijn onder andere Tim Senders (bekend als presentator van o.a. Streetlab), Tirsa With (bekend als presentatrice van o.a. Het Klokhuis en Jongstof NPO Radio 1), Mira Thompson (zangeres en activist bij Feminists against Ableism), Alex Naber & Chelsea Boy (kunstenaarsduo bij No Limits! Art Castle) en Lynn Quanjel (model en influencer met een stoma).
Meerjarenstrategie
Vraagje?! draagt bij aan de beweging om Nederland toegankelijker te maken. Het ministerie van VWS werkt momenteel aan een meerjarige nationale strategie, waarin de focus wordt gelegd op inclusie en toegankelijkheid van de samenleving. Met als belangrijkste uitgangspunt volledige deelname in de samenleving. Uitgangspunt is het sociaal model: niet de beperking is het probleem, maar de manier waarop de samenleving is ingericht.
Lancering in Efteling
De kick-off van Vraagje?! vindt plaats op 29 september, de vrijdag vóór de Week van de Toegankelijkheid, in de Efteling. Het attractiepark laat zien dat een toegankelijk Nederland geen sprookje hoeft te zijn. De lancering is in aanwezigheid van Guusje ter Horst, aanjager van de beweging naar een toegankelijk Nederland. Het programma bestaat uit een plenaire kick-off van Vraagje?! en een ontdekkingstocht door de Efteling voor de aanwezige kinderen en volwassenen. Roodkapje spreekt gebarentaal en de Redders van Ruigrijk, een sprookje over twee redders met een beperking geschreven door Marc de Hond, komen voor één dag tot leven.
(Bron: Ministerie van VWS)