Onlangs zijn de resultaten van het actieonderzoek naar validisme gepubliceerd, uitgevoerd in opdracht van de Gemeente Amsterdam. Het onderzoek laat zien dat er een kloof bestaat tussen de individuele zorgbehoeften van mensen met een beperking en de bredere maatschappelijke strijd voor rechtvaardigheid en inclusie. Uit het rapport verscheen onder meer de aanbeveling om één gemeenschappelijke groep te vormen voor een gezamenlijke strijd tegen validisme en voor emancipatie. 

Validisme en discriminatie

Wat is validisme? Het is een term die wordt gebruikt voor de discriminatie, marginalisering en stigmatisering van mensen met een beperking, op grond van hun lichamelijke en/of verstandelijke gesteldheid.

Het eindrapport van het onderzoek over validisme heeft als belangrijkste conclusies dat discriminatie door alle deelnemers anders wordt ervaren, en dat ze het woord niet snel zullen gebruiken. Het wordt als ‘hard’ ervaren. Of iets discriminatie is hangt ook af van of iets moedwillig wordt gedaan, of uit onwetendheid. 

De diversiteit in de groep deelnemers is groot. Niet allemaal willen ze als een groep gezien worden, er is niet per se sprake van een collectief. Ze willen meer gezien worden op hun andere identiteiten, zoals cultuur. Een deel vindt wel dat er gestreden zou moeten worden voor een gemeenschappelijk doel. Echter is daar de kanttekening bij dat een deel van de groep daar geen energie voor heeft: het betreft een groep waarbij sowieso al sprake is van verminderde energie, en de energie die er is moet in de ‘persoonlijke strijd’ voor de juiste voorzieningen, toegankelijkheid en begrip van de omgeving worden gestoken.

Meer kennis voor mensen zónder beperking

Wat zou helpen is meer kennis over leven met een beperking bij mensen zonder beperking. Ook is de groep letterlijk niet goed zichtbaar doordat veel plekken ontoegankelijk zijn.

Het volledige rapport is hier te lezen. Vanuit het college van burgemeester en wethouders is een bestuurlijke reactie gekomen in de vorm van een raadsinformatiebrief, die hier te lezen is.

Altijd op de hoogte blijven?