Nieuwe jeugdburgemeester van Gilze en Rijen wil toegankelijke speeltuin

Foto door Simon via Pixabay

Cato de Visser is de nieuwe jeugdburgemeester van Gilze en Rijen. Ze werd gekozen door de woensdagmiddag geïnstalleerde jeugdgemeenteraad. De 11-jarige leerling van KBS St Jozef uit Rijen heeft al volop plannen. “Ik wil minder afval en dat er meer speeltuinen komen, ook voor kinderen met een handicap.” Dat meldt BN DeStem.

De basisschoolleerlingen die zich uit de hele gemeente hebben aangemeld worden in de raadszaal toegesproken door wethouder Aletta van der Veen. Om de beurt mogen de kinderen zich voorstellen aan elkaar, uitleggen waarom ze in de jeugdgemeenteraad willen en wat ze willen aanpakken. Best spannend om dat voor publiek te doen, maar het gaat goed.

“Zo ligt er al een heel programma op tafel”, stelt de wethouder vast. “Eenzaamheid, milieu, veiligheid en speelvoorzieningen.” Jongerencentrum A16/Contour de Twern ondersteunt de kinderen bij het uitvoeren van de ideeën. De vijf kandidaat-jeugdburgemeesters komen naar voren om zich te presenteren. Cato wint de geheime stemming. Zij krijgt de jeugdambtsketting omgehangen. Kayra Bostanci wordt locoburgemeester. “Ook een eervolle taak”, zegt Van der Veen.

Speeltuin zonder trappen
Cato is ‘heel blij’. Ze heeft ook al ervaring in de ‘politiek’. “In groep 5 heb ik in de leerlingenraad gezeten.” Het allerliefste wil ze speelvoorzieningen voor alle kinderen, ook met een handicap. “Als er trappen zijn of een schommel kun je niets doen als je een rolstoel hebt. Soms zie ik kinderen langs rijden en kijken, maar dan gaan ze door.”

Deze middag mag ze meteen al met de echte burgemeester Derk Alssema, de wethouder en een ambtenaar uit aanmeldingen uitzoeken wie een jeugdlintje verdient. “Mijn eerste taak wordt om dat uit te reiken”, zegt ze zelfbewust.

(Bron: BN DeStem)

Geef een reactie