Nieuwe Erasmus MC slecht toegankelijk voor mensen met handicap

Foto via Flickr/FaceMePLS

Het nieuwe Erasmus MC is niet makkelijk toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. Liftknoppen zitten buiten bereik, je moet van lift naar lift, je raakt verdwaald door een onduidelijke bewegwijzering en de deur op slot doen van het invalidentoilet vergt een grote lenigheid.

Na klachten van gebruikers nam RTV Rijnmond de proef op de som met Eric Alblas, patiënt in het Erasmus MC en scootmobieler. Hij heeft een stok nodig om de lift van de begane grond naar de eerste etage te bedienen. “Met mijn afstandsbediening roep ik de lift op, maar het knopje had beter aan de zijkant kunnen zitten.”

Ook op andere plekken stuit Alblas op problemen. De lift naar de vierde verdieping is smal voor een scootmobiel. De gang naar het toilet vraagt veel van de gebruiker. Elke deur moet handmatig worden gesloten, wat voor iemand met een beperking veel inspanning vergt.

Ontwerp
Voor mensen met een handicap is een bezoek aan het nieuwe ziekenhuis dus een lastig karwei. De Vereniging van Gehandicaptenorganisaties in Rotterdam verbaast zich hier niet over. Bij het ontwerp van een gebouw wordt vaak onvoldoende rekening gehouden met mensen in een rolstoel, slechtzienden en blinden.
“Bij heel veel nieuwe gebouwen bestaan problemen als het gaat om toegankelijkheid. Het probleem is dat ontwerpers en bouwers zelf geen handicap hebben en onwetend zijn. Ons advies is betrek mensen in een rolstoel zo snel mogelijk bij aanvang van een bouwproject”, zegt Nardy Desloover van de Vereniging van Gehandicaptenorganisaties in Rotterdam.

Schouw
De VGR doet het Erasmus MC het aanbod om samen te gaan kijken welke verbeteringen nog mogelijk zijn. “We kunnen nog een hoop genezen. We kunnen een schouw organiseren en in kaart brengen waar de knelpunten zitten en doen dan suggesties voor verbetering en dan kunnen we er met het ziekenhuis uitkomen.” Eric Alblas sluit zich aan bij het advies om mensen met een handicap te betrekken bij het ontwerp van een gebouw en hoopt dat het Erasmus MC de toegankelijkheid gaat verbeteren.

Reactie
Het Erasmus MC laat weten dat het ontwerp van het ziekenhuis van 2006-2007 dateert. Inmiddels zijn diverse problemen bekend. Daar wordt aan gewerkt. Zo is het de bedoeling dat meer deuren radar-aansturing krijgen.

(Bron: RTV Rijnmond)

Facebook Twitter Email

  2 comments for “Nieuwe Erasmus MC slecht toegankelijk voor mensen met handicap

 1. Jannie Uitvlugt- Delger
  5 juli 2018 at 12:42

  Heel dom dat er niet beter naar is gekeken.. Op het nieuwe veerboot tussen Den Helder en Texel is het veel beter geregeld. Automatische schuifdeuren voor de toiletten. Automatische kranen en zelfs het doorspoelen gaat vanzelf.
  Een boottochtje van 2.50 voor een wandelaar. .. Kleine moeite, grote besparingen.

 2. Gezinus Wolters
  7 juli 2018 at 13:13

  Na een bezoek aan het Erasmus MC heb ik bij hen de volgende klachten ingediend:

  (inleiding) … een drietal simpele ontwerpfouten vielen me in de loop van de dag op.

  1. Bij de afdeling waar ik was in de afdeling Ng zijn er drie tamelijk kleine liften. De wachttijd was onredelijk hoog, er stond voortdurend een tiental wachtenden bij de lift. Vooral gebruikers van een rolstoel of scootmobiel moesten erg lang wachten omdat ze de lift niet in konden omdat deze al te vol was. Mogelijk is bij het ontwerpen van de liften opzettelijk voor een kleine capaciteit gekozen om trappenlopen te stimuleren, maar dat werkt niet bij een gebouw van meer dan tien verdiepingen.

  2. Vanwege de grote afstanden kunnen mensen die slecht ter been zijn kunnen gebruik maken van golfkarretjes. Op zich een goede maatregel. Jammer dat bij de golfkarretjes is gekozen voor een uitvoering met een erg hoge opstap/instap. Juist mensen waarvoor deze service is bedoeld zullen hierdoor vaak geen gebruik kunnen maken van deze service.

  3. De toiletpotten van de gehandicaptentoiletten zijn heel erg laag. Ik zou daarom, ondanks de aanwezige armsteunen, hiervan geen gebruik kunnen maken omdat het me niet zou lukken om zelfstandig weer op te staan. Dit geldt ongetwijfeld voor veel mensen met een handicap. Speciaal voor vrouwen is dit heel lastig. Als ik tijdens mijn bezoek last zou krijgen van buikkrampen moet ik op zoek gaan naar vrijwilligers om mij te assisteren bij het opstaan. Terwijl dit volkomen onnodig is, omdat deze hangtoiletten even goed 15 a 20 cm hoger zouden kunnen worden gemonteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *