Nieuw-Zeeland wonderland

Jacqueline en Ben onderweg van Te Anau naar Christchurch. Foto door Ben van der Hilst

Sinds The Lord of the Rings, The Piano en Top of the Lake, lokt Nieuw-Zeeland mij. Maar het lijkt letterlijk een droom te ver: precies aan de andere kant van de aarde, verder vliegen is niet mogelijk. Niet te doen met spierziekte en elektrische rolstoel, dacht ik. Maar soms loopt het anders dan je denkt. Goede vriendinnen emigreerden naar West-Australië en op een namiddag besloten mijn lief en ik spontaan hen daar te bezoeken. En toen leek NZ best dichtbij: ‘maar’ zesduizend kilometer verder… Dus vertrokken we op 20 januari 2019 voor zes weken (zolang was ik nog nooit van huis!) voor een reis naar Perth/Fremantle, Australië en Nieuw-Zeeland. Het werd de mooiste reis van mijn leven, so far…

Nieuw-Zeeland, Aotearoa in het Maori, twee langgerekte eilanden in de Grote Oceaan, het meest geïsoleerde land ter wereld, het dichtstbijzijnde land – Australië – op tweeduizend kilometer afstand. Een geologisch wonderland, kusten met tropische stranden of woeste rotsen, vulkanische gebieden in alle kleuren van de regenboog, druipende tropische regenwouden, fjorden en gletsjers met brullende watervallen. De besneeuwde bergtoppen van de Nieuw-Zeelandse Alpen – die het Zuidereiland doorsnijden – weerschijnend in spiegelgladde meren. Uitgestrekte velden en weiden, een erfenis van de Engelse kolonisten die de eindeloze bossen kapten en platbrandden voor hun schapen. Land met monumentale kauri-bomen en uitbundige agapanthus en roze pampasgraspluimen. Een tweetalig land met sprookjesachtige Maori-namen als Whakapapa, Whanganui, Wai-o-Tapu en Whakarewarewa, maar ook Drivers Creek, Bay of Islands en Haast.

Een leeg land met 4,5 miljoen inwoners, met slechts een paar autowegen die noord en zuid verbinden, met vele one lane bridges, waar je langzaam vordert ondanks de keurig onderhouden wegen. Waar het zuidwesten, onbereikbaar voor de mens, het domein is van zeehonden, arenden, possums en natuurlijk de kiwi, de vogel die de Nieuw-Zeelanders hun bijnaam verschafte. Land van papperige fish-and-chips, zelfs daar waar verse zeevis wordt beloofd, maar ook van heerlijke veggie-schotels en soja-cappuccino’s in knusse, eigenzinnig ingerichte cafés. Land van vrijdenkers en vriendelijke creatievelingen, die voor hun plezier een park vol waterworks in hun tuin aanleggen, een soort bedriegertjes in het groot, die het dak van hun huis of stacaravan versieren met Golem en Gandalf of hun tuin met wc-potten en badkuipen vol bloemen. Land van goede wijn, jade en van sandflies.

Prima formule
Beide keren vliegen we via Singapore en boeken daar een overnachting in het luxe Crown Plaza Hotel op het vliegveld. Even bijtanken, slapen en douchen. Doordat we op de heenweg tien dagen Australië aandoen (in de geweldige B&B, 30arundel.com.au, op zeven minuten lopen van de zee in Fremantle), is de heenreis goed te doen qua energie. Voor het eerst maak ik mee dat de rolstoel in een aparte container het vliegtuigruim ingaat, wat veel veiliger voelt. In Perth komt de stewart die ons incheckt, zelfs speciaal naar me toe om te zeggen dat de stoel is ‘ingescheept’, “I thought you would like to know”. Wat attent! Dan vliegen we naar Auckland, op het Noorder Eiland.

Meer lezen?
Je kunt de Support Magazine Vakantie-editie 2020 hier bestellen. Wie in de toekomst verzekerd wil zijn van automatische toezending van elke editie, kan natuurlijk beter een abonnement nemen. Bij een abonnement krijg je de Vakantie-editie tevens gratis toegestuurd!

Geef een reactie