Netflix-docu Rising Phoenix over Paralympische Spelen verschijnt 26 augustus

Meervoudig paralympisch wheelerkampioene Tatyana McFadden is een van de drie producers van Rising Phoenix. Foto via Netflix

Op woensdag 26 augustus verschijnt een nieuwe documentaire van Netflix met de titel Rising Phoenix. In de documentaire blikken topsporters en insiders terug op de Paralympische Spelen en onderzoeken hoe ze wereldwijd het begrip van handicaps, diversiteit en topprestaties beïnvloeden.

Naast in Nederland wordt Rising Phoenix in meer dan 190 andere landen aangeboden. De film zou eigenlijk tijdens de Paralympische Spelen van Tokio 2020 verschijnen. Nu vormt het een belangrijk deel van de inleiding richting de Spelen van volgend jaar.

Evolutie
Vanaf de eerste aanzet na de Tweede Wereldoorlog zijn de Paralympische Spelen uitgegroeid tot het op twee na grootste sportevenement ter wereld. In Rising Phoenix zie je daarom zowel hoe de topsport er in vroegere tijden aan toe ging, maar ook hoe dit tegenwoordig zoveel verbeterd is.

Schijnwerper
De atleten die in de film uitgelicht worden, zijn onder andere Beatrice ‘Bebe’ Vio (Italië), Ellie Cole (Australië), Jean-Baptiste Alaize (Frankrijk), Matt Stutzman (VS), Jonnie Peacock (VK), Cui Zhe (China), Ryley Batt (Australië), Ntando Mahlangu (Zuid-Afrika) en Tatyana McFadden (VS).

Bekijk de trailer (tekst gaat verder onder de video):

Reactie op Rio 2016
De documentaire gaat in tegen de houding van sommige organisatoren van Rio 2016, die de Paralympische Spelen als minder belangrijk beschouwden dan de Olympische Spelen, zegt co-producer Greg Nugent. Nugent was op de Olympische en Paralympische Spelen van Londen 2012 de directeur op het gebied van Merk, Marketing en Cultuur, en creëerde de campagne ‘Fill The Seats’ om te voorkomen dat de Paralympische Spelen van Rio 2016 werden afgeblazen. Tijdens de officiële lancering van Rising Phoenix herinnert hij zich dat de tekortkomingen van Rio 2016 een katalysator voor de creatie van de film vormden:

“Ik had in 2010 het idee om de film te maken en ik ging er oorspronkelijk voor naar het International Paralympic Committee (IPC) in 2013,” zegt Nugent. “Maar toen Rio gebeurde, viel het me niet alleen op dat het een goed verhaal was, maar ook dat het echt nodig was. Omdat het me opviel dat de Brazilianen dachten dat het een keuze was. Dat de Paralympische Spelen niet zo belangrijk zijn als de Olympische Spelen. En als je de Paralympics kent, zul je je realiseren dat er weinig belangrijkere dingen in de wereld zijn dan het veranderen van onze houding. Dus ik voelde dat dat het juiste moment was. Ik vond dat we nooit een nieuwe ‘Rio’ zouden moeten hebben, en ik dacht dat een van de dingen die we konden doen, was het verhaal beschikbaar maken voor zoveel mensen dat het nooit meer een keuze zou zijn.”

Foto via Netflix

(Bron: Inside the Games)

Geef een reactie