Nederlandse studie stamceltherapie bij MS gestart

Foto door Michal Jarmoluk via Pixabay

Nederlandse neurologen wilden er lange tijd niet aan: stamceltransplantaties voor MS-patiënten. Het Amsterdam UMC start nu tóch een studie. In de komende twee jaar zullen tien Nederlanders met MS de stamceltherapie ondergaan als onderdeel van een grotere internationale studie.

Ook Noorwegen, Zweden en Denemarken doen mee. Neurologen willen de effectiviteit van de stamceltherapie vergelijken met wat medicijnen doen bij patiënten met een hele actieve MS. Op dit moment wordt deze behandeling in Nederland nog niet vergoed noch uitgevoerd.

Uitzonderlijke groep MS-patiënten
Joep Killestein is neuroloog in het MS Centrum Amsterdam UMC. Hij vindt het belangrijk nieuws dat zijn centrum de stamceltherapie gaat starten, maar waarschuwt tegelijkertijd voor teveel euforie. “Het gaat om een uitzonderlijke groep MS-patiënten die hier baat bij kan hebben. Patiënten met een hele actieve ziekte, die nog niet te ernstig zijn aangedaan. En die nog niet zo lang de ziekte hebben.”

– Artikel gaat verder na de video –

Naar Moskou voor behandeling
Het gaat hoe dan ook een tijd duren voor stamcelbehandeling bij MS in Nederland vergoed gaat worden, vertelt neuroloog Joep Killestein. Patiënten in de studie worden twee jaar lang gevolgd. “Je hebt tijd nodig om de effectiviteit daadwerkelijk te bewijzen en aan de andere kant de risico’s en de verdraagbaarheid van de behandeling in kaart te brengen”, zegt Killestein.

In de afgelopen jaren gingen tientallen mensen met MS al naar het buitenland voor een stamcelbehandeling. Bijvoorbeeld naar Zweden, Mexico en Rusland. Een van deze mensen is Boaz Spermon, die zich na zijn behandeling met Stichting Op De Been jarenlang inzette om de behandeling naar Nederland te krijgen.

(Bron: EenVandaag)

Geef een reactie