Nederlandse fiets voor mensen met verlamde benen bij eerste ‘Cyborg Spelen’

bb-pro-800Aanstaande zaterdag 8 oktober vindt de eerste internationale Cybathlon plaats in Zürich (Zwitserland). Dit is een sportieve ontmoeting voor atleten met een handicap die met de allernieuwste technologische hulpmiddelen met elkaar een sportieve strijd aangaan; het worden ook wel de ‘Cyborg Spelen’ genoemd. Eén van de evenementen is het fietsen voor mensen met een dwarslaesie, mét gebruik van de verlamde benen. Een unieke Nederlandse fiets, de BerkelBike, zal door vijf van de twaalf internationale teams worden gebruikt.

Rik Berkelmans, uitvinder van de BerkelBike, legt uit hoe het mogelijk is dat mensen met een dwarslaesie hun verlamde benen kunnen gebruiken om te fietsen: “Door de breuk in rug of nek kunnen de signalen van de hersenen de benen niet meer bereiken, maar de hele infrastructuur ligt er nog en wacht nog steeds op opdrachten van boven. Met behulp van elektronica en elektroden op de huid sturen wij op het juiste moment elektrische pulsen naar deze zenuwen. De zenuwen reageren daar hetzelfde op als bij signalen van de hersenen en activeren de spieren. De coördinatie is nog niet zo verfijnd als dat de hersenen dat kunnen, waardoor het trapvermogen dat geleverd wordt duidelijk lager is dan bij een valide fietser. Maar het is inmiddels wel genoeg om de 1 kilometer, die bij de generale training moest worden afgelegd, te volbrengen. Van de twaalf teams gebruiken er vijf de BerkelBike. De andere zijn voornamelijk universiteitsteams.”

Conditie en spiermassa
Voor bewegingswetenschapper Berkelmans was afstand afleggen niet de belangrijkste reden om zijn BerkelBike samen met de Sint Maartenskliniek te ontwikkelen: “Normaal zit er 2,5 keer zoveel spiermassa in je bovenbenen dan in je bovenarmen. Als je benen dan uitvallen kun je het gebrek aan beweging praktisch niet compenseren met je armen. Amerikaanse statistieken laten dan ook zien dat als je op 40-jarige leeftijd op borsthoogte een dwarslaesie krijgt, je levensverwachting met 12,5 jaar daalt. Uit experimenten bij de Sint Maartenskliniek blijkt dat de conditie en de spiermassa door het fietsen sterk toenam.”

Succes
De BerkelBike is de enige commercieel verkrijgbare fiets die met elektrische stimulatie werkt. Er zijn inmiddels al honderden BerkelBikes verkocht van Nieuw Zeeland tot Canada, en van Brazilië tot de Filippijnen. Het succes zit in de combinatie van arm- en beenaandrijving. De armen maken ook een fietsbeweging en helpen de benen. Daardoor zijn er nog meer spieren actief, wat goed is voor de conditieopbouw en men kan langer en sneller fietsen. De arm-beencombinatie bleek ook een uitkomst te zijn bij andere aandoeningen zoals MS, beenamputaties en andere groepen waarbij de benen wel wat hulp konden gebruiken.

(Bron: Medicalfacts)

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *