Natuurmonumenten maakt toegankelijke vogelkijkpunten op Texel

Het vogelkijkscherm bij Nieuw Buitenheim op Texel was al enige tijd bereikbaar via een verhard pad vanaf de IJsdijk, maar nu heeft Natuurmonumenten ook het pad naar de vogelkijkhut dieper in het gebied, dat uitkijkt over Dijkmanshuizen en de Leemput, verhard en daardoor voor iedereen bereikbaar gemaakt.

Het verharde pad bij Nieuw Buitenheim is verlengd tot aan de vogelkijkhut. Foto: Natuurmonumenten / Eckard Boot.

Over een paar weken zijn hier weer volop broedende visdiefjes en kluten te zien. Iets waar iedereen van moet kunnen genieten. “Dit was een lang gekoesterde wens binnen het team, het verbeteren van de toegankelijkheid van onze gebieden voor mensen die minder goed ter been zijn, of bijvoorbeeld met een kinderwagen, rollator of rolstoel op pad zijn. Daar waar het haalbaar is en we de financiële middelen hebben doen we ons uiterste best”, vertelt boswachter Eckard Boot.

De Nol. Foto via Natuurmonumenten.

Iedereen kan de natuur bewonderen
Zo worden steeds meer plekken toegankelijk gemaakt door Natuurmonumenten. “In De Hertenkamp in Waalenburg staat een nieuw kijkscherm genaamd ‘De Nol’, dit scherm kijkt uit over de oude duintjes en ligt aan het ommetje dat vanuit Natuurcentrum De Marel start en voor iedereen toegankelijk is. Uiteraard is dit nieuwe scherm ook toegankelijk voor iedereen. Men vergeet vaak dat als één gezinslid niet in staat is om een hindernis te nemen op een route, de rest van het gezelschap ook de toegang ontzegd wordt. Zeg nou zelf, als je altijd van de natuur gehouden hebt, maar je wordt door omstandigheden slechter ter been, dan heb je nog steeds de behoefte om er op uit te gaan en de natuur te bewonderen. Daar spannen we ons voor in”, aldus de boswachter.

Alles lezen over toegankelijke recreatie? Neem een voordelig abonnement op Support Magazine:

(Bron: Natuurmonumenten)

Geef een reactie