Natuurmonumenten maakt natuurgebieden toegankelijk

19 september 2019 - Redactie Support Magazine

Natuurmonumenten maakt tientallen natuurgebieden en natuurspeelplekken toegankelijk voor mensen met een beperking. Er zijn al 27 gebieden ontsloten, daar komen de komende maanden nog 13 bij. Wandelroutes zijn aangepast, faciliteiten aangelegd en informatievoorziening toegankelijk gemaakt. Daarnaast zijn tien OERRR speelnatuurplekken ontwikkeld waar kinderen mét en zonder beperking samen kunnen spelen. Tijdens de Week van de Toegankelijkheid (7-11 oktober) worden op tal van deze plekken bijzondere evenementen georganiseerd.

Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten: "Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een bezoek aan de natuur mensen gelukkiger én gezonder maakt. Wij vinden dat iedereen de kans moet hebben om van de natuur te genieten. Oók de vier miljoen Nederlanders voor wie het, door een beperking, niet vanzelfsprekend is om de natuur in de gaan. We gaan nog veel meer doen om deze groep te verwelkomen in onze gebieden. Hopelijk inspireren we gemeenten, provincies en zorginstellingen om samen met ons door te gaan met deze ontzettend belangrijke opdracht."

Samenwerking

De aanleg van de toegankelijke natuur kon worden gerealiseerd dankzij een bijdrage van €1,9 miljoen van de Nationale Postcode Loterij. Natuurmonumenten werkte de afgelopen drie jaar bovendien nauw samen met Groen en Handicap, de Speeltuinbende, HandicapNL, Ieder(in) en het Gehandicapte Kind om de natuurgebieden en natuurspeelplekken écht toegankelijk te maken voor mensen en kinderen met een beperking. Illya Soffer, directeur van Ieder(in), initiatiefnemer van de jaarlijkse Week van de Toegankelijkheid: "Steeds meer organisaties hebben aandacht voor toegankelijkheid. Vaak gaat dat dan over gebouwen. Toegankelijkheid is voor mensen met een beperking of chronische ziekte een voorwaarde om te kunnen meedoen in de maatschappij en ook je vrije tijd naar eigen keuze in te vullen. Daarom zijn we blij dat Natuurmonumenten en haar partners werk maken van toegankelijke natuurgebieden."

Van geraniums naar bloemenweide

Eén van de inmiddels toegankelijke gebieden is het Grintenbosch. Bewoners van een nabijgelegen verzorgingstehuis wilden enorm graag de natuur in, maar werden daarin belemmerd omdat het bos niet toegankelijk was voor een rolstoel of rollator. De wijkraad besloot daarop in actie te komen en Natuurmonumenten schoot te hulp. Boswachters en buurtbewoners pasten samen de paden aan. Kinderen van kinderopvang Bloesem bouwden met vrijwilligers van Natuurmonumenten insectenhotels en zaaiden een bloemenweide in. Er werden genoeg bankjes geplaatst bij de weide en in het bos. Boswachter Simone Damhof: "Natuur zou inderdaad voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Dat houdt ons als boswachters Communicatie en Beleven continu bezig. We zetten bijvoorbeeld in enkele gebieden elektrokarren in om mensen die minder mobiel zijn een fijne natuurbeleving te bezorgen. Dit was een groter project, maar door goede samenwerking was het te realiseren. We zijn dan ook enorm blij dat we deze route door het Grintenbosch, mede dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij, konden aanleggen. Als je de mensen ziet genieten van de kleuren en geuren in en om de bloemenweide, geniet je zelf ook."

Toegankelijke natuur in de spotlights

Nu veel toegankelijke routes en speelnatuurplekken gerealiseerd zijn, is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten waar toegankelijke natuur te vinden is. Daarom start Natuurmonumenten vandaag met de campagne 'Onbeperkt Genieten'. Natuurmonumenten is bovendien partner van de Week van de Toegankelijkheid, waarbij cultuur en natuur dit jaar centraal staat. Gedurende de week (7 tot 11 oktober) organiseert Natuurmonumenten met Ieder(In) op meer dan 20 locaties activiteiten die geschikt zijn voor mensen met en zonder beperking. Daarnaast vindt op woensdagmiddag 16 oktober een groot publieksevent in Oisterwijk plaats. Meer informatie hierover en een overzicht van alle activiteiten, routes en speelnatuurplekken vind je hier.

Altijd op de hoogte blijven?