Nationale Vereniging de Zonnebloem viert 75-jarig jubileum

17 januari 2024 - Redactie Support Magazine
De Zonnebloem

Nationale Vereniging de Zonnebloem bestaat vandaag 75 jaar. De Zonnebloem zet zich sinds de oprichting in voor mensen met een lichamelijke beperking. Uit recent onderzoek over de toegankelijkheid in Nederland blijkt dat het werk van de vereniging nog altijd hard nodig is: meer dan de helft (56%) van de mensen met een lichamelijke beperking geeft aan minder of helemaal geen vrijetijdslocaties te bezoeken omdat ze bang zijn dat deze niet toegankelijk zijn voor hen. Om haar jubileum te vieren, lanceert de Zonnebloem daarom een nieuw platform met 75 toegankelijke uitjes in Nederland.

Marc Damen, directeur bij Nationale Vereniging de Zonnebloem: “We zijn ontzettend blij dat we vandaag onze 75e verjaardag mogen vieren en het nieuwe platform voor toegankelijke uitjes kunnen lanceren. Samen met ruim 29.000 vrijwilligers spant de Zonnebloem zich in om te voorkomen dat mensen met een lichamelijke beperking in sociaal isolement raken. Dat doen we middels huisbezoeken, het organiseren van toegankelijke vakanties en dagjes uit. We zullen ons blijven inzetten om de fysieke en sociale toegankelijkheid in Nederland te vergroten.”

Toegankelijkheid van recreatieve locaties

In 2017 heeft de Zonnebloem samen met een groot aantal recreatieve locaties in Nederland een convenant ondertekend om de toegankelijkheid van deze locaties te verbeteren. Mensen met een lichamelijke beperking hebben destijds een cijfer voor de toegankelijkheid aan deze locaties toegekend. Inmiddels zijn alle locaties opnieuw beoordeeld en blijkt dat de algehele toegankelijkheid is verbeterd. Zo worden dierentuinen nu beoordeeld met een 7,5 in plaats van een 7,2 en restaurants en musea met een 7 in plaats van een 6,8.

Samen Onbeperkt Vooruit

Ondanks dat de toegankelijkheid van de meeste recreatieve locaties is verbeterd, valt er nog genoeg te winnen. Zo ervaren mensen met een lichamelijke beperking nog steeds veel knelpunten als zij een dagje uitgaan, zoals te weinig of geen aangepaste toiletten, smalle doorgangen of obstakels als drempels. Ter ere van het jubileumjaar, waarvan ‘Samen Onbeperkt Vooruit’ het thema is, lanceert de Zonnebloem vandaag het nieuwe platform. Het platform bevat 75 toegankelijke uitjes, variërend van musea tot dierentuinen. Hiermee wil de Zonnebloem mensen met een lichamelijke beperking helpen bij het vinden van uitjes in Nederland die voor hen goed toegankelijk zijn. Per maand wordt er een aantal uitjes in het bijzonder uitgelicht die een speciaal aanbod hebben.

Deze maand zijn dat de volgende uitjes:

  • Wildlands in Emmen, Drenthe - € 4 korting op een kaartje.
  • Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur, Gelderland - Korting op arrangement, bestaande uit entree voor twee personen, een Barnevelds 12-uurtje en een afsluitend drankje.
  • Boerderij de Weistaar in Maarsbergen, Utrecht - Bij één koffie met gebak, ontvangen gasten een tweede kopje koffie gratis.
Bron: De Zonnebloem

Altijd op de hoogte blijven?