Multifunctioneel opvouwbaar wiel handig voor rolstoelen

Foto via Revolve Wheel

De Italiaan Andrea Mocellin is drie jaar bezig geweest met zijn ontwerp. Dit was niet voor niets, want het resultaat – een opvouwbaar wiel – mag er wezen.

Normaal gesproken is het wiel opnieuw uitvinden geen goed teken, want dan verricht je dubbel werk. Maar in het geval van Andrea Mocellin is het wel goed: hij ontwierp een lichtgewicht, mooi vormgegeven, opvouwbaar exemplaar.

Het wiel dat hij heeft gemaakt, is zo groot als een standaard 26 inch fietswiel (66 centimeter), maar kan worden opgevouwen tot een derde hiervan. Daarnaast is het wiel multifunctioneel en kan het makkelijk worden verwisseld van bijvoorbeeld een fiets naar een rolstoel.

Speelgoedbal
Het Revolve Wheel bestaat uit een luchtloze rubberen band, en is in zes stukken verdeeld en verbonden door spaken. De dubbele naaf en scharnieren in de band zorgen ervoor dat het wiel vanzelf inklapt wanneer je het bij één van de naven optilt. Denk hierbij aan zo’n speelgoedbal die uitklapt als je hem in de lucht gooit en weer inklapt wanneer je hem vangt (zie filmpje).

Het frame is van aluminium gemaakt, waardoor het wiel erg licht is. De bevestiging en het verwisselen van het wiel gaan snel en zonder gereedschap: dat werkt namelijk met een magnetisch slot.

Foto via Revolve Wheel

Lelijk ding
Hoe Mocellin op dit idee kwam? De Italiaan ergerde zich al lange tijd aan de huidige vouwfietsen. Deze zijn wel compact en licht, maar hebben erg kleine wielen. Dat rijdt niet fijn, want je voelt alle drempels, gaten en scheuren in de weg. Daarnaast wilde hij ook de snelheid van een groter wiel behouden.

Beperkingen
Waarschijnlijk zal het design ook goed in de markt liggen voor mensen met een lichamelijke beperking. Reizen met een rolstoel als bagage is namelijk niet altijd gemakkelijk. Of het nu met de trein, auto of het vliegtuig is: Mocellin wil ervoor zorgen dat je ook met rolstoel onbezorgd kunt reizen.

(Bron: KIJK Magazine)

  1 comment for “Multifunctioneel opvouwbaar wiel handig voor rolstoelen

  1. Petra
    4 juni 2019 at 17:15

    Maar waar is de hoepel als t een rolstoel wiel is?

Geef een reactie