Monique Velzeboer en Erma Rotteveel na 20 jaar terug naar Rwanda voor reünie met geportretteerde kinderen

23 april 2024 - Redactie Support Magazine
Monique Velzeboer
Twintig jaar geleden bezochten jeugdvriendinnen Monique Velzeboer en Erma Rotteveel voor het eerst Rwanda; de gevolgen van de genocide waren toen nog zichtbaar en voelbaar. Aanstaande mei keren ze terug naar Rwanda om de kinderen met een handicap te ontmoeten die zij twintig jaar geleden geportretteerd hebben. Hun kinderen, Quincy Velzeboer en Tijn van der Geest, reizen met hen mee. Maar niet met lege handen.

Alweer twintig jaar geleden richtten voormalig Olympisch kampioene shorttrack en fotografe Monique Velzeboer en haar jeugd-schaatsvriendin art director en fotografe Erma Rotteveel de Monique Velzeboer Foundation op. Vanuit de Foundation maakte het duo, samen met Libelle-columniste Wieke Biesheuvel, kalenders en wenskaarten waarvan de opbrengst bestemd was voor het Liliane Fonds. Hiervoor fotografeerden zij tien jaar achter elkaar kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Sinds de oprichting in 2003 brachten de activiteiten van de Monique Velzeboer Foundation in totaal ruim een miljoen euro op voor het Lilliane Fonds. In 2014 brachten Monique en Erma de laatste kalender en wenskaarten uit.

Jean d’Amour uit de kalender ‘Durven dromen’ van de Monique Velzeboer Foundation 2004 Jean d’Amour uit de kalender ‘Durven dromen’ van de Monique Velzeboer Foundation, 2004. (© Monique Velzeboer)  

Nu 20 jaar later

In mei 2024 keren Monique en Erma terug naar Rwanda. Precies dertig jaar na de Rwandese genocide (voorjaar 1994), precies twintig jaar na de eerste kalender, met foto’s van kinderen uit Rwanda en precies tien jaar na de laatste kalender die ze maakten. Monique en Erma gaan de kinderen bezoeken die ze indertijd gefotografeerd hebben en gaan in beeld vastleggen hoe het deze kinderen, intussen volwassenen, vergaan is in al die jaren. Hoe gaat het nu met ze? Welke impact heeft de steun van het Liliane Fonds op hun leven gehad? Ook met deze nieuwe beeldverhalen willen de jeugd-schaatsvriendinnen het Liliane Fonds ondersteunen.

Tweede generatie mee naar Rwanda

En dat doen ze niet alleen. Want dit keer gaan Quincy Velzeboer (19), de zoon van Monique, en Tijn van der Geest (19), de zoon van Erma, op eigen kosten mee. Ze zijn beiden student, Quincy studeert voor gymdocent en Tijn studeert Sportkunde aan de Hogeschool van Amsterdam.

“We kennen elkaar al vanaf onze geboorte: onze moeders Erma Rotteveel en Monique Velzeboer zijn jeugdvriendinnen. Zij zetten zich al jaren in voor het Liliane Fonds om kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden een betere toekomst te geven. Toen zij het plan opvatten om na twintig jaar terug te gaan naar Rwanda om de verhalen vast te leggen van kinderen die ooit door het Liliane Fonds geholpen zijn, zeiden wij meteen: 'Wij gaan mee en helpen mee!' We bedachten de actie Een bal voor een bal en reizen op eigen kosten mee naar Rwanda. Daar gaan we sportactiviteiten organiseren voor de kinderen met een handicap die door het Liliane Fonds worden gesteund.”

Quincy Velzeboer en Tijn van der Geest Quincy Velzeboer en Tijn van der Geest.  

Een bal voor een bal

Quincy en Tijn: “Hoe werkt het? Het is super simpel. En super leuk. Je koopt bij ons een bal voor € 15,-, haalt die bij ons op en gaat thuis lekker ‘ballen’. De helft van de € 15,- schenken wij aan het Liliane Fonds. Zij zorgen ervoor dat dit bedrag bij de juiste organisaties in Rwanda terechtkomt. Dus als jij onze actie steunt, steun je ook kinderen met een handicap. Je geeft ze een kans om het ver te schoppen in het leven. Losse donaties zijn uiteraard ook welkom: die gaan voor 100% naar het Liliane Fonds.”

Meer lezen en doneren kan via: www.eenbalvooreenbal.nl

Altijd op de hoogte blijven?