Mobilitheek in Den Haag geopend voor lenen van aangepaste sporthulpmiddelen

Afbeelding van David Mark via Pixabay

Iedereen uit de Haagse regio die een fysieke beperking heeft en wil sporten of bewegen, kan nu terecht in de Mobilitheek om sporthulpmiddelen te lenen en uit te proberen. Die Mobilitheek is gevestigd op de Sportcampus in het Haagse Zuiderpark. Daar kunnen geïnteresseerden zich vrijblijvend oriënteren en laten voorlichten. Dat meldt het Voorburgs Dagblad.

De Mobilitheek is sinds vandaag officieel open. Wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid testte er samen met eerste gebruiker Charles Crown een speciale fiets. “Iedereen in Den Haag moet volwaardig mee kunnen doen. Daarom ben ik zo blij met dit initiatief dat is voortgekomen uit de prijsvraag ‘Onbeperkt 070’. De Mobilitheek maakt het mogelijk dat ook mensen met een beperking kunnen sporten en bewegen en daardoor met anderen in contact komen. Volwaardig, zelfstandig, maar wel met professioneel advies en zo nodig ook professionele begeleiding”, aldus Parbhudayal.

Mogelijkheden
In de Mobilitheek is alles overzichtelijk uitgestald waardoor de bezoeker zich gemakkelijk kan oriënteren op wat er op het gebied van sporten en bewegen allemaal mogelijk is. Minder mensen met een lichamelijke beperking sporten, terwijl regelmatig bewegen juist een positieve invloed op de gezondheid heeft, de conditie verbetert en ook helpt om het aantal sociale contacten te vergroten.

Beweegloket
Daarom namen Basalt, het lectoraat Technologie voor Sport en Bewegen van de Haagse Hogeschool, Voorall, gemeente Den Haag en Kenniscentrum Sport & Bewegen het initiatief tot deze uitleen voor sporthulpmiddelen. De Mobilitheek is een aanvulling op het reeds bestaande ‘Beweegloket’. Naast advies over een passende beweegactiviteit, kan men nu ook hulpmiddelen uitproberen om tot een weloverwogen keuze te komen.

‘Eerst uitproberen’
“Iedereen in Den Haag moet kunnen sporten en bewegen, ook Hagenaars met een beperking”, zegt wethouder Hilbert Bredemeijer van Sport. “Ook voor hen moet het mogelijk zijn om eerst een sport- of beweegactiviteit uit te proberen, om zo te ervaren wat bij je past. De aanschaf van hulpmiddelen kan duur zijn. Maar nu kun je ze dus eerst lenen en uitproberen. De Mobilitheek maakt dat mogelijk.”

Regio
Mensen met een lichamelijke beperking uit Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Lansingerland en het Westland kunnen terecht bij de Mobilitheek door een afspraak te maken op www.mobilitheek.nl. Daarna volgt een adviesgesprek. Aansluitend worden de hulpmiddelen getest en aangepast. Het sporthulpmiddel kan vervolgens enige tijd geleend worden om uit te proberen, ook als dat bij een sportvereniging is.

In Support Magazine lees je regelmatig over de nieuwste sportvoorzieningen en gave sporten. Je hebt al een abonnement vanaf € 19,99 plus cadeau!

(Bron: Voorburgs Dagblad)

Geef een reactie